A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: wired.co.uk

A mostani gyerekeknek jut majd a globális felmelegedés veszélyeinek oroszlánrésze, mivel nekik kell majd szembenézniük felnőtt korukban az egyre fenyegetőbb egészségügyi problémákkal, az alultápláltsággal és a migrációval – állítja az Unicef legújabb tanulmánya, amely az eheti éghajlatváltozással foglalkozó csúcsra készült.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerárak szárnyalása, amely kapcsolatba hozható a globális felmelegedéssel tovább mélyíti a már most is aggasztó éhezést a világ szegényebb országaiban. A Stockholmban most összegyűlt tudósok célja az, hogy bebizonyítsák a politikai vezetőknek is, hogy a klímaváltozást legfőképpen az emberi tevékenység okozza és ez, ahhoz fog vezetni, hogy az évszázad végére két Celsius fokkal emelkedhet a hőmérséklet. A felmelegedés következtében a Föld két pólusának jéggel borított területei, valamint a hegyekben lévő gleccserek is tovább olvadnak. A megnövekedett vízmennyiség miatt az óceánok tengerszintje akár egy méterrel is emelkedhet, amely nemcsak örökre elöntött területeket, de hatalmas és váratlan esőzéseket is okozhat a világban.

Az Unicef szerint bár a gyermekeket sokkal érzékenyebben érinti a globális felmelegedés, mégis a legtöbbször egyszerűen kihagyják őket a vitákból, pedig a tavaly született csecsemők 2030-ra már olyan korba lépnek, amikor a szárazságok, az áradások és a viharok a mostaninál sokkal gyakoribbá válnak. A legérzékenyebb tíz országban, köztük Bangladesben, Indiában, a Fülöp-szigeteken már most 620 millió, 18 év alatti fiatal él.

A baljós előrejelzések szerint a mostaninál még 25 millióval több gyerek szenved majd az éhezéstől és további 100 milliónál pedig bizonytalanná válik, hogy kerül-e étel az asztalra minden nap. Ők az alultápláltság szélére sodródnak majd a globális felmelegedés hatásai miatt. Aggodalomra ad okot, hogy 150-200 millió gyereknek kell majd véglegesen elhagynia az otthonát, mivel az veszélyessé válik, vagy a tengerszint emelkedéssel egyszerűen el fog tűnni. Ezek a gyerekek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint a felnőttek, mivel gyámolatlanabbak és jobban ki vannak téve a betegségeknek. A szokatlanul nagy forróságtól például a gyerekek és a csecsemők sokkal jobban szenvednek, mivel nehezebben tudják testhőmérsékletüket szabályozni.

Kapcsolódó anyagok:

A forró Föld egyben éhező Föld is

Búzát és a kukoricát vetnek a csernobili zónában

Kína megveszi az ukrán termőföld 7 %-át

Duplázódik a Föld élelmiszerigénye 2050-ig

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás