Hirdetés

A Greenpeace vizsgálatai során többek között Magyarországon forgalmazott ruhákban is kimutatott káros, például hormonrendszert károsító vegyi anyagokat, és többször is bebizonyította, hogy a ruhagyártó cégek tevékenysége világszerte súlyos vízszennyezésekhez járul hozzá. Meddig jutott a ruhaipar a méregtelenítésben?

A Greenpeace „Detox” kampányának hatására már 17 vezető ruházati világcég kötelezte el magát a ruhagyártás méregtelenítése mellett. A Greenpeace International ezért a friss tanulmányában megvizsgálta, hogy ezen cégek mit is teljesítettek a valóságban a vállalásaikból, azaz hogy kivonják-e a káros anyagokat a termelésből és átláthatóvá tették-e vegyianyag-felhasználásukat és -kibocsátásukat.

A Greenpeace értékelése szerint a két sportszergyártó óriás, a Nike és az Adidas csak a „zöldrefestők” kategóriába került, mert ambiciózus vállalásaik ellenére továbbra sem hagytak fel a káros anyag használattal. Sok cég sajnos továbbra is csak kommunikációban zöld, de a gyakorlatban nem vonják ki a mérgeket a gyártási folyamatukból. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint: „Ironikus, hogy míg a vezető sportszergyártók »Lehetetlen nem létezik« (Adidas), illetve »Just do it« (Nike) üzenetekkel hirdetik magukat, más vállalatokkal ellentétben mégis képtelenek hathatós lépéseket tenni a veszélyes anyagok kivonására.”

Pár cég, mint például a H&M, a Mango, a Benetton, a Levi’s és a Zara viszont előremutató módon tényleges lépéseket tett a káros anyagoktól mentes termelés irányába: a teljes gyártási lánc során, még a beszállítóikra is figyelve azon dolgoznak, hogy kivonják a veszélyes anyagokat; így a környezetbe és a ruhákba sem jutnak mérgek. Pár cég az interneten is nyilvánossá tette a szennyezéskibocsátási adatait is (iv), és bemutatta, hogy kiváltja a káros anyagait.

A Greenpeace az értékelés során pár olyan céget is megvizsgált, mint a GAP, akik a zöld szervezet felszólítása ellenére nem tettek semmit a méregtelenítés érdekében, így ezen cégek továbbra is veszélyeztetik a környezetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás