A rovat kizárólagos támogatója

Elterjedt női egészségügyi és higiéniai termékekben veszélyes, így rákkeltő, hormonrendszert károsító és a szaporodási képességeket károsító anyagok találhatók.

Egy friss egyesült államokbeli felmérésből itt  és  itt  kiderült, hogy elterjedt női egészségügyi és higiéniai termékekben veszélyes, így rákkeltő, hormonrendszert károsító és a szaporodási képességeket károsító anyagok találhatóak. A vizsgálat során tamponokat, intim betéteket, intim női törlőkendőket, zuhanyokat, tisztálkodási szereket és krémeket vizsgálatak.

A Women’s Voices for the Earth (WVE) nevű szervezet által végzett felmérés szerint ezen vegyszerek nők millióinak az egészségét veszélyeztetik, hiszen a női nemi szervek nyálkahártyáin nagyon könnyen felszívódnak ezen veszélyes anyagok. Ráadásul informálódni sem volt esélye a nőknek, ugyanis sok termékeken, például tamponokon és betéteken semmilyen információt nem találhattak arról, hogy a nőkkel érintkező részeiben milyen kemikáliák találhatóak.

A tamponokon és a betéteken, melyet szinte minden nő használ, sokféle káros vegyszermaradványt találtak, így hormon rendszert károsító biocidokat, peszticideket, rákkeltő dioxinokat, és ’csupán allergizáló’ egyéb vegyi anyagokat. Intim tisztálkodási szerekben és törlőkendőkben pedig többek között hormonrendszert károsító parabéneket és triklozánt mutattak ki.

A vizsgált anyagok listája itt elérhető >>>

Korábban a Levegő Munkacsoport egy nemzetközi kutatás keretében talált női szex játékszerben nagyon jelentős koncentrációban hormonrendszert és szaporodási képességeket károsító ftalátot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás