A rovat kizárólagos támogatója

Szilaj államosító kedvében akart egy nagyot ütni a „külföldieken”, meg hogy majd rezsicsökkentés, de ez is visszafelé sült el: pont azok vannak most a legnagyobb bajban, aki non-profit módon, önkormányzati társulásban végezték a hulladékgazdálkodást.

A 203 főt foglalkoztató és majdnem két megye, összesen 300 ezer ember ellátását biztosító Zöld Híd nem profitorientált és nem külföldi tulajdonú cég, hanem 100 százalékosan önkormányzati tulajdonú nonprofit vállalkozás. Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint a cég mindenben megfelel a kormányzati kívánalmaknak, viszont – ha így megy tovább – tönkre fog menni.

Miután a maguk képére formálták a termékdíj rendszert, és az új rendszerben becsődölt a szelektív gyűjtés és a hasznosítás finanszírozása, nagy erőkkel nekiálltak a kommunális hulladékos szolgáltatás szétverésének. Idén januártól csak önkormányzati többségi tulajdonú cég lehet közszolgáltató, jövőre már csak non-profit cég. Egyes városokban jogállami módon kivásárolták az eddigi vállalkozó többségi részét (kérdés, hogy miből), máshol leválasztották az eleve veszteséges lakossági részt, új céget alapítottak, ami visszabérli a régi szolgáltató eszközeit (ez kinek jó?). Sorra járnak le a szerződések, de egy rakás önkormányzat nem lépett idejében, és nem írt ki új tendert.

Nyáron bekövetkezett, amire a kormány intézkedései után számítani lehetett: Martfűn összeomlott a hulladékos közszolgáltatás. A kormány maga idézte elő az akár járványveszéllyel is fenyegető hulladékgazdálkodási szükséghelyzetet, kezdődött a Nagy Kapkodás. Nápolyban a maffia miatt maradt az utcán a szemét, Magyarországon ezt a kormány intézte el. A város hetekre ellátás nélkül maradt, a kommunális hulladék a közterületeken halmozódott. Kényszerszolgáltatót(!) kellett kijelölni a katasztrófavédelemnek(!), és a Finesz által septiben összebarkácsolt törvény alapján akár járművet, edényzetet is lehetett volna rekvirálni(!) hozzá a környékbeli vállalkozóktól. Végül aztán kinevezték az eddigi szolgáltatót kényszerszolgáltatónak, egy multit, piha! Így megy ez a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

A rezsiharc szellemében a közel 8 százalékos szakterületi inflációval szemben először 4,2 százalékos díjemelési korlátot vezettek be (az új hulladékos törvény tárgyalása alatt hipp-hopp módosították a régi törvényt), csakhogy közben brutálisan emelkednek a szolgáltató cégeket sújtó fizetési kötelezettségek. Lerakási adót vezettek be, felügyeleti díjat kell fizetni az Energiahivatalnak, útdíjat kell fizetni a kukásautók után, miközben sok helyen ki kell termelni az uniós beruházások önrészét. Nem lehet rezsit emelni, sőt csökkenteni kell. Nem lehet áthárítani a költségeket a lakosságra, tehát az önkormányzatoknak kell kicsengetni a növekményt. Az önkormányzatok nem vehetnek fel kölcsönt, még folyószámla-hitelt sem. Matt.

Gémesi polgármester kilátásba helyezte azt is, hogy az érintett önkormányzatok az év végén felmondják a közszolgáltatási szerződéseiket, ha nem kapnak megfelelő kompenzációt a teljes fejlesztési keretüket felemésztő veszteségek pótlására.

A jövő évi költségvetés tervezete kifejezetten árulkodó abból a szempontból, hogy maga a kormány vallja be benne: nem tudja megoldani a saját maga által létrehozott hulladékkrízist. Ennek jele a hulladékos közszolgáltatások (vagyis a települési hulladékkezelés) összeomlásának megakadályozásra betervezett ötmilliárdos keret – ilyen célra korábban sosem kellett pénzt félretenni a büdzsében.

A hulladékgazdálkodás eddig működött magától. Soha nem volt halmozódó hulladék, pláne nem volt járványveszély. Az Orbány teljesen lehetetlen állapotot idézett elő, pedig ezt a sok észt és pénzt inkább az összeomlófélben lévő közszolgáltatásokra kellene költeni: egészségügyi ellátórendszer, oktatási rendszer, közösségi közlekedés.

Szilágyi László
Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője


 A vélemény oldalon megjelenő írások nem minden esetben tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Kapcsolódó anyagok:

Ennyit ér a környezetvédelem a választási költségvetésben

Minősítik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókat

A hulladékgazdálkodási törvény szaga

A kormányzat összeomlásra számít a hulladékkezelésben

Hulladékgazdálkodási simicskásítás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás