A rovat kizárólagos támogatója

A Bakony fővárosában hatalmas mészkőbánya nyílik hamarosan. A Zircről Borzavárra vezető műút mellett, a Bocskor-hegy oldalában, zavartalan természeti környezetben „ékeskedik” majd kb. 500 méter hosszban és kb. 250 méter szélességben, több mint 14 hektár területen.

Méreteire jellemző, hogy területén több mint háromszor elférne a zirci Ciszterci Apátság teljes épületegyüttese, és a több mint 50 méteres sziklafal eltakarná az Apátság templomtornyát.  Közvetlenül mellette, 85 méterre hatalmas, összefüggő Natura2000 különleges madárvédelmi terület és kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület található. Az Országos Kék Túra útvonala 400 méterre halad el. A tervezett bánya Zirc város lakóterületeitől 1300, Borzavár községétől 1000 méterre van.  A bánya élettartama 90 év. Ez alatt kamionok ezrei több mint 3 millió tonna követ szállítanak majd Zirc városközpontján és legforgalmasabb utcáin keresztül.

Olvasd el az előzményeket és hogy hol tart ma az ügy >>>

Józan ésszel nehéz megérteni, hogy egy olyan térségben, amely a kivételes természeti adottságainál fogva a turizmusból él és szeretne hosszú távon megélni, amely pályázati pénzek százmillióit fekteti be turisztikai szolgáltatások fejlesztésébe, az idelátogatókat vonzó városkép szépítésébe, a helyi döntéshozók arra készülnek, hogy a külszíni bányák jelenleg fennálló létesítési tilalmát feloldják és zöld utat adjanak a bányanyitásnak.

Talán még nem késő! Nem csak az itt élő és elszármazott zirciek és borzaváriak támogatását várjuk, hanem a Bakonyt ismerőkét, a természetet szeretőkét is, akik felelősséget éreznek az utánunk következő nemzedékekért, és nem akarják, hogy egy soha be nem gyógyuló óriási tájseb csúfítsa el örök időkre a bakonyi hegyoldalakat.

A tiltakozás mindazoknak a hatóságoknak, testületeknek, civil szervezeteknek szól, akik tevékenységükkel tevőlegesen hozzájárulnak, vagy tehetnének, de nem tesznek ellene, hogy megvalósuljon ez a szörnyűséges természet- és környezetrombolás.

Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen! Petíció aláírása itt >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás