A rovat kizárólagos támogatója

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség 2014 végéig moratóriumot javasol bevezetni a hulladéklerakási járulékra és a hulladéktörvény szerinti felügyeleti díjra, mivel az esztelen rezsiharc miatt a hulladékos cégek lehetetlen helyzetbe kerültek.

Szilágyi László a PM országgyűlési képviselője november 21-én benyújtotta az Országgyűlésnek azt a javalatát, amely legalább egy kis lélegzetvételhez juttatja a hulladékkezelőket. Az esztelen rezsiharc miatt a hulladékos cégek lehetetlen helyzetbe kerültek vagy tönkrementek, a szemétszállítás több helyen megszűnhet, ha a veszteséges cégek felhagynak tevékenységükkel.
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvénynek a helyi hulladékkezelő közszolgáltatók megmentéséhez szükséges módosításáról >>>

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség a kommunális közszolgáltatók esetében a rezsicsökkentés át nem gondolt következményeként kialakult áldatlan, a működőképességet veszélyeztető, így a közfeladat ellátását kockáztató helyzetének kezelésére 2014 végéig moratóriumot javasol bevezetni a hulladéklerakási járulékra és a hulladéktörvény szerinti felügyeleti díjra. Ennek hiányában ugyanis az egyébként jól gazdálkodó önkormányzati közszolgáltatók is masszív veszteséget termelnek, borítva a helyi költségvetéseket. Részletek >>>

Egyre több körzetben kérdéses, hogy lesz-e hulladékos közszolgáltató egyáltalán. Ha ki is írják a tendereket, nem nagyon jönnek a jelentkezők. Ki akarna ilyen körülmények között bevállalni egy ilyen munkát? Ezt a katasztrófahelyzetet a kormány idézte elő. És pont az önkormányzati és non-profit cégek sínylik meg, akiknek a kormány kedvezni akart, a „multik” kárára.

Ezt mondtam 2012. februárban a Parlamentben: „Azt gondolom, hogy azzal, hogy a hulladékos közszolgáltatások államosításával újabb feladatot vesz nyakába az állam, komoly helyzet áll elő, és azt gondolom, hogy az állam nem fogja tudni ezt a feladatot ellátni. Reméljük, hogy nem így lesz.” 
Így lett.
Az Illés Zoltán vezette környezetvédelmi államtitkárság teljesen feldúlta a működő közszolgáltatást – írta Szilágyi László bogjában a minap.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Ki nyert a rezsicsökkentéssel?

Rezsicsökkentés 3.0

Rezsicsökkentés: 22 településen vége a szemétszállításnak?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás