A rovat kizárólagos támogatója

Természetesen nem, de bármilyen meglepő karácsonykor kisebb az energiafogyasztás, mint máskor, legalábbis Írországban. Sokan azt gondolják, hogy a karácsonyi díszkivilágítás, az energiapazarló életmód egyik jelképe. És ez természetesen így is van, de az elmúlt években már egyre pozitívabb tendenciák figyelhetőek meg.

Az írországi energiaszolgáltató vállalat az EirGrid, a napokban közölte azokat az adatokat, amely szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent a karácsonyi időszak alatt az energiafogyasztás. „Míg korábban, öt-hat évvel ezelőtt egyértelműen kimutatható volt a fogyasztási csúcs a karácsonyi világítások miatt, ez ma már nem így van.” – nyilatkozta Michael Kelly a cég szóvivője. Az elmúlt három évben már nem észlelhető a karácsonyi díszkivilágítások hatása, sőt, ma már inkább az észlelhető, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az áramfogyasztása alacsonyabb, mint más ünnepnapok idején. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek sokkal nagyobb arányban tartózkodnak otthon, mint más ünnepek idején, így a teljes energiafogyasztás is alacsonyabb.

A teljes áramfogyasztás csökkenésében azonban az igazi előrelépést a LED technológia megjelenése jelentette, amely drasztikusan csökkentette a karácsonyi díszkivilágítások fogyasztását. Írországban ma már az eladott karácsonyi izzók 95%-a LED-es technológiát alkalmaz. Egy példával élve, míg korábban egy üzlet kirakatának kivilágítása 600W teljesítményű volt, ma ugyanez LED technológiával csupán 20 Wattot igényel, ugyanolyan megvilágítás mellett.

Az amerikai kormányzat ENERGY STAR programjában kiszámították azt is milyen környezeti hatásokkal járhatna a hagyományos izzók LED-re váltása. Becslésük szerint, ha az USÁ-ban idén kizárólag LED-es karácsonyi izzókat értékesítettek volna, az 700 millió kilowatt óra energia megtakarítással jár volna, ami nagyjából százezer autó üvegházgáz kibocsátásával egyenértékű.

Mindez természetesen pénzben is kifejezhető. Egy átlagos amerikai család 300 izzót használ és az ünnepek alatt 225 órát égnek a lámpák. Ez hagyományos izzókkal nagyjából 12 ezer forintos kiadást jelentenek, míg LED-es izzók esetén a költség csupán hetven forint.
 

Hogy idehaza pontosan mennyit is fogyasztanak a karácsonyi díszkivilágítások, arra vonatkozóan nincsenek hivatalos adatok. Az tény, hogy 2007-ben a decemberi hónapokban többször is megdőlt az energiafogyasztási rekord, amit a MAVIR egyértelműen a karácsonyi díszkivilágítások számlájára írt. Az áramfogyasztás a MAVIR adatai alapján a téli hónapokban tetőzik, de nálunk is megfigyelhető, hogy a karácsony ünnepén meredeken visszaesik a fogyasztás.

Bár a LED-es izzók drasztikusan csökkenthetik a karácsonyi díszkivilágítások energiafogyasztását, azért érdemes észben tartani, hogy ez nem valódi megoldás. A díszkivilágítások még mindig a pazarlás és a külsőségek szimbólumai a karácsony ünnepén, függetlenül az energiafogyasztásuk nagyságrendjétől.

Kapcsolódó anyagok:

Melyik a zöldebb karácsonyfa? A mű, vagy az élő?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás