Hirdetés

Több mint 30 ezren tüntettek Berlinben az “Elegünk van az agrobizniszből!” demonstráción. A Németország és Európa minden sarkából érkezett résztvevők a nemzetek feletti cégek és befektetők érdekeit kiszolgáló nagyüzemi mezőgazdaság és ipari élelmiszer-termelés helyett egy fenntarthatóbb mezőgazdaságot, élelmiszer-önrendelkezést követeltek.

Idén hatodik alkalommal szervezték meg Berlinben a világ mezőgazdasági minisztereinek csúcstalálkozóját, amelyen 70 ország képviselői vettek részt. A rendezvénysorozatot évek óta tömegtüntetések kísérik. Az idei évben "Elegünk van az argobizniszből!" (We are fed up with agrobusiness!) jelmondattal szervezett tüntetésen az ARC2020 jóvoltából én is részt vehettem, ahol tiltakoztunk a génmódosított élelmiszerek ránk erőltetése ellen, a földzsákmánylás (land grab) továbbá az EU és az Egyesült Államok között elkezdett szabad kereskedelmi tárgyalások (TTIP) ellen is.

A nagyszabású megmozdulást nagyon profi módon készítették elő a helyi szervezők. A külföldről érkező résztvevők számára a tüntetésen résztvevő családok lakásán biztosítottak szállást. Nekem csütörtök este szólt Joscha, az egyik szervező, hogy a szállásadóm megbetegedett, de megpróbálnak másnál helyet találni számomra. Ezért péntek reggel úgy szálltam fel a vonatra, hogy nem tudtam, hol fogok aludni aznap este. Mivel a vonatom a Keletiből péntek reggel 80 perc késéssel indult, ezért a vonaton ülve még tudtam váltani pár levelet Joschaval, aki megadta az új szállásadóm elérhetőségét. A vonat késése miatt csak este 11 körül érkeztem meg Susanne lakására, aki addigra már hazaért a Schnippeldiskoról (angolul: discosoup). A Schnippeldisko tulajdonképpen egy esti közösségi parti volt, ahol a résztvevők megpucolták, felaprították a másnapi tüntetés után résztvevőknek felszolgált ebéd alapanyagait. (Sajnos ebből most kimaradtam, viszont másnap lehetőségem volt megízlelni az eredményt.)
Fidrich Rórbert (Fidusz) képes élménybeszámolója >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás