Hirdetés
MTI/LMP Sajtó

Az LMP pert indít az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. ellen, hogy hozzájusson a cég médiaszerződéseihez – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a párt két társelnöke. Németh Lászlóné visszautasította a paksi nyílt vitát.

Schiffer András emlékeztetett: hetekkel korábban kéréssel fordultak az MVM Zrt.-hez, illetve a Paksi Atomerőmű Zrt.-hez annak érdekében, hogy teljes egészében megismerhessék médiaszerződéseiket. Az LMP a szerződések szövegét nem kapta meg, csak olyan számadatokat, amelyből azt látják, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. olyan „brutális médiakasszával” rendelkezik, amellyel akár egy népszavazás esetében is képesek lehetetlenné tenni a nyílt médiavitát – hangsúlyozta. A párt viszont kíváncsi a szerződések teljes tartalmára, ezért pert indít az MVM Zrt. ellen – jelentette be.

Szél Bernadett azt mondta, hogy a megkapott adatok alapján olyan következtetéseket vontak le, amelyek szerint 2005-2009 között a jobb- és a baloldalhoz kötődő médiumoknak egyaránt jelentős összegben fizettek ki reklám- és kommunikációs pénzeket. 2009-2010 körül fordulat következett be, amelyik után „masszívan jobboldalra irányultak a pénzek, a baloldali költések pedig rendesen csökkentek” – tette hozzá. Szakmailag semmivel nem indokolható és nem fogadható el, hogy egy állami cég politikailag szelektál a médiumok között – mondta a képviselő.
Kérdésre válaszolva Szél Bernadett azt mondta, a birtokukban lévő adatok a szerződött partnerek nevét, a szerződések tárgyát, időpontját és nettó összegét tartalmazzák, de miután a teljes szöveget nem kapták meg, nem tudják, hogy a megállapodások pontosan mire irányultak. Azt viszont kézenfekvő következtetésnek nevezte, hogy az MVM éveken keresztül a kezében tarthatta a magyar médiát, ahol nem jelenhettek meg az „antiatom” témák. Az LMP arra számít, hogy ha megismerik a szerződéseket, azokból további értékes következtetéseket vonhatnak le – tette hozzá.
Schiffer András arra a kérdésre, hogy az Együtt-PM népszavazáson döntetne a bővítés kérdéséről, azt felelte, az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választások miatt ebben az évben vélhetően nem hogy referendumot nem lehet tartani, de még a népszavazási aláírásgyűjtést sem lehet megkezdeni. Az LMP viszont továbbra is azt kéri, hogy a köztársasági elnök kezdeményezzen népszavazást, mert az államfő ezt megteheti – emelte ki.
 


Németh Lászlóné visszautasította Szél Bernadett felhívását, amelyben az LMP társelnöke nyilvános vitát kezdeményezett a nemzeti fejlesztési miniszterrel a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megállapodásról. Ha Némethné szerint az ügy megvitatásának valóban az Országgyűlés a megfelelő fóruma, akkor arra kérjük a kormányt, hogy támogassa az LMP által kezdeményezett parlamenti vitanapot a paksi bővítésről!

Az LMP célja, hogy a paksi bővítésről előzetes társadalmi vita nélkül Moszkvában megkötött megállapodás tartalmát a közvélemény széles rétegei is megismerhessék. Ezen törekvések részét képezte az is, hogy a zöldpárt társelnöke, Szél Bernadett nyilvános vitát kezdeményezett a megállapodást a Roszatommal aláíró Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterrel.

A miniszter asszony a vita elől arra hivatkozva hajolt el, hogy a közügyek megvitatásának leginkább megfelelő fóruma az Országgyűlés. Ha ez valóban így van, akkor arra kérjük a kormányt, hogy támogassa az LMP által kezdeményezett parlamenti vitanapot a paksi bővítésről. A vitanap kezdeményezésének támogatásában számítunk a követhetetlenül változatos álláspontot képviselő szocialistákra és szövetségeseikre, a Jobbik képviselőire és a függetlenekre is: a magyar embereknek joguk van megismerni az ország történetének legnagyobb beruházásával kapcsolatos részleteket.

Kapcsolódó anyagok:

PAKS 2 – Mégis kinek az érdeke?

Orbán bumerángja lehet Paks-2

Tizenegy NEM a méregdrága paksi bővítésre

Jön a paksi uniós vizsgálat

Kiborult az atombili – nukleáris reneszánsz

Ezért is felesleges a paksi bővítés

Az atomüzlet ára

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás