Hirdetés
greenfo/MTI

Létrejön Pakson egy szakértőkből és intézményvezetőkből álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerőmű fejlesztésére. Begyorsít a Lévai Projekt.

Az önkormányzat és a Paksi Ipari Park Kft. a 2009-es parlamenti döntés óta készül arra, hogy a küszöbön álló erőmű-beruházás ne érje felkészületlenül a várost. Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője e két szereplőt képviselve már korábban bekapcsolódott az MVM társaságcsoport által létrehozott Lévai Projektbe is. Ez a projekt a paksi atomerőmű bővítését készíti elő, beleértve a létesítés kereteinek meghatározását, a szükséges műszaki és kereskedelmi keretek rögzítését, a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzését, a regionális gazdasági és társadalmi hatások vizsgálatát.

Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Paks város vezetése helyzetfeltáró tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen lehetőségek és szükségszerűen elvégzendő feladatok jelentkeznek az erőmű bővítésével kapcsolatban. A feladat mostantól az, hogy a korábbi tanulmányban meghatározott irányokat részletesen kidolgozzuk – jelezte az ügyvezető. Rámutatott: az építkezéshez biztosítani kell a szükséges feltételeket, például a közlekedést, közbiztonságot, és több ezer munkavégző számára helyet kell biztosítani. Fontos feladat a gazdasági infrastruktúra fejlesztése is, amelynek egyik jelentős lépése, egy inkubátorház megépítése már megtörtént – mondta el. Amikor a válság második-harmadik évében úgy döntöttek, hogy megépítik az inkubátorházat, már akkor az egyik cél az volt, hogy az erőműbővítés hatásaként megjelenő szolgáltatók, kisebb termelők, környékbeli vállalkozások elindulását segítsék – tette hozzá.
Fontos célkitűzés, hogy Paks város lakosságának életvitelét, nyugalmát ez a projekt a lehető legkisebb mértékben zavarja. Cél az is, hogy a beruházásban rejlő lehetőségeket Paks városa és a kistérség a lehető legjobban kiaknázza, minél több vállalkozás válhasson a részesévé – tette hozzá.

Sztruhár Sándor beszámolt arról is, hogy az erőmű-beruházás hírére szinte azonnal megnőtt az érdeklődés a paksi iparterületek iránt. A tárgyalások folynak, a partnerek némelyike kifejezetten a bővítés miatt Paksra telepedne, de az ügyvezető szerint olyan is van, aki az ingatlanárak emelkedésére számítva fektetne be.  A Paksi Ipari Park Kft. területén jelenleg több mint 30 cég működik. Ezek összesen 700 embert foglalkoztatnak, árbevételük tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot, aminek 98 százaléka export. Bár a park egyre jobban benépesül, a betelepülni szándékozókat kiépített infrastruktúrával, jól működő szolgáltatások tudják fogadni, és van lehetőség a bővítésre is – közölte Sztruhár Sándor.

Logisztikai fejlesztés a paksi Sygnus Kft.-nél

Több mint 2,5 milliárd forintot fordít logisztikai fejlesztésre és építőipari beruházásra a Pakson kikötőt üzemeltető Sygnus Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója. A kft. két projekthez nyert el európai uniós támogatást; a paksi kikötőben partfal építésére 863 millió forintos forráshoz jutott, amely az egymilliárd forintot meghaladó beruházás 85 százalékát jelenti. Az 1,6 milliárd forint értékű logisztikai fejlesztéseket 830 millió forint uniós támogatással valósítják meg.  Németh Tamás ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a kikötőben egy száz méter hosszú, 16 méteres szádfalakkal készülő partfal épül, amely lehetővé teszi a kereskedelmi hajók kikötését, illetve azt, hogy a jövőben ne csak ömlesztett, hanem darabárut is szállíthassanak Paksról. A logisztikai fejlesztés keretében egyebek közt egy 20 ezer tonna kapacitású raktárat építenek, darut vásárolnak, labor- és szervizgépeket szereznek be, valamint irodaházukat is fejlesztik – tette hozzá.
Elmondása szerint a paksi kikötőben jelenleg szinte kizárólag ömlesztett gabona és takarmány hajókra rakását végzik, a fejlesztés után egyebek közt szóját, műtrágyát is ki tudnak rakni, és számítanak arra, hogy az atomerőmű kapacitásbővítése során is lesz olyan áru, amit a paksi kikötőben tudnak fogadni. A Sygnus kikötőjét 2013-ban mintegy 450 ezer tonna áru hagyta el, ami elmaradt a korábbi évek többnyire 600 ezer tonnás mennyiségétől. A raktárkapacitás bővítésével arra számítanak, hogy a hajókra rakott mennyiség a jövőben nőni fog – jegyezte meg az ügyvezető. Közlése szerint a kft. 2013-ban mintegy 13 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, a cég eredménye pozitív lesz. A szekszárdi székhelyű társaság 2012. évi nettó árbevétele 12,8 milliárd forint volt, 98 millió forint adózás előtti eredmény mellett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás