A rovat kizárólagos támogatója

Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe.

A mérgeket a mi kéményünkből messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd faluból is. Ezért tiltja jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy a Btk. 281/A. § alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre.

Kertes házak között sétálva sokszor érezzük az égő műanyagok jellegzetes, kellemetlenül édeskés-fanyar szagát… ezeket lélegezzük be… a tüdőbe… a véráramba… irritálja a bőrünket… az idegeinket… nem értjük, miért kiabálunk a gyerekkel… veszünk össze a párunkkal… miért ülünk megint az orvosi rendelőben vagy jön értünk a mentő…

MIÉRT VESZÉLYES?

A műanyagok égéstermékeinek szervezetbe kerülése ellen a természetes védekező rendszerünk felkészületlen. A természetben nem keletkezik műanyag! A belélegzett égéstermék egy életre megbetegíthet, de akár az élet továbbadásában is megakadályozhat bennünket vagy gyerekeinket.  A műanyagokba egészségre káros adalékokat kevernek: lágyítószereket, antioxidánsokat, tűzálló anyagokat, fényvédőket, stabilizátorokat, hálósítókat, síkosítókat, ütésállóságot javító anyagokat, égésgátlókat.

A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okoznak. A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A vinil-klorid rákos daganatokat okoz. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát okoz, torzszülött magzatokat. Károsítja az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsírszövetben elraktározódva felezési ideje 7-11 év.  A PVC-n kívül nagyon sokféle egyéb műanyagot használunk, mindenféle adalékanyagokkal. Az égéstermékek ártalmai is ennek megfelelően sokrétűek és súlyosak. Csak néhány példa: bőrirritáció, a légzőszervek irritációja, rák, idegrendszeri zavarok és következményei, az immunrendszer zavarai, mandulák krónikus duzzanata, a hormonháztartás zavarai, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenességek, magzati károsodás, veleszületett szívproblémák, halva születés, fejfájás, vérsejtek károsodása, máj- és vese károsodás, légzési elégtelenség, asztma, tüdőgyulladás, tüdővizenyő, halál…

Egy szabadtéri gumihulladék égése során 13 ezerszer annyi mutagén vegyület kerül a levegőbe, mintha egy jobb szenes erőműben gyújtanának be. És hogy mivel jár a gumiégetés? Ezzől egy másik cikkünkben részletesen >>>

MIT TEGYÜNK, HA VALAKI A KÖRNYEZETÜNKBEN MŰANYAGOT ÉGET?

Adjuk oda neki ezt az írást, hiszen sokan nincsenek tisztában a műanyagégetés ártalmaival.
A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.
Forduljunk a járási hivatalhoz vagy a környezetvédelmi felügyelőséghez postai levélben. A közérdekű bejelentés illetékmentes. Ide vonatkozó jogszabályok: 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a, az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. Ne szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg s ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a felelőtlen hulladékégetőktől!

MIT TEHETÜNK MÉG?

Kerüljük a műanyagok vásárlását, amennyire csak lehetséges. Amit nem tud eladni, azt a kereskedelem előbb-utóbb nem rendeli meg, a gyártás előbb-utóbb visszaszorul.
Ha már nem tudtuk elkerülni, hogy pénzt adjunk ki érte, használat után gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot.
Amikor csak lehet, mindig természetes anyagot válasszunk műanyag helyett, élelmiszerben, ruhában, lakberendezésnél, csomagolásnál is.
Műanyag palackban forgalmazott, mesterséges anyagokkal színezett, ízesített, tartósított folyadékok helyett fogyasszunk inkább friss csapvizet vagy saját készítésű üdítőitalt igazi gyümölccsel, mézzel, citrommal, valódi fűszerrel, zöld mentalevelekkel.

Bővebb felvilágosításért forduljon a Levegő Munkacsoporthoz. Segítünk.

Levegő Munkacsoport
1081 Budapest, Üllői u. 18. I/9.
061411-0509,  061411-0510

Kapcsolódó anyagok:

Mivel jár a gumiégetés?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás