A rovat kizárólagos támogatója

Újabb bizonyítékot hozott egy tudományos kutatás, mely alátámasztotta, hogy a hőnyomott papírokból hormonkárosító biszfenol-A juthat az emberi szervezetbe.

Egy 2014-es egyesült államokbeli kutatás szerint a számos egészségkárosító hatással vádolt adalékanyag több módon is bejuthat a szervezetünkbe. Egyfelől az élelmiszerekbe kerül, mivel a konzervek jelentős részének belseje tartalmazza ezt az anyagot, de nem igazán ismert az a szennyezési mód mikor a hőnyomott papírokból szívódik fel a bőrünkön keresztül ez az anyag. Hőnyomott papírra nyomják például a bankkártyás fizetéskor ATM-ben, üzletekben adott banki bizonylatokat, és sok pénztárgép is ilyen számlát ad ki, például szupermarketekben, gyógyszertárakban, benzinkutakon.

A biszfenol-A-t egyes műanyagok, leginkább polikarbonát előállítása során alkalmazzák. Ez az anyag beavatkozik a fejlődő gyermek hormonrendszerébe és például károsítja a szaporodási képességeket, az agy fejlődését, összefüggésbe hozták egyes rákos megbetegedésekkelt (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásával és felelős lehet, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért (mint például a korai serdülés), elhízásért.

Bár a biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket betiltották 2011-ben, számos más termékben benne maradhatott. Így élelmiszertartó edényekben, konzervekben és a fent említett hőpapírokban is. Ez utóbbi kitettség különösen a terhesen pénztárban dolgozó nők gyermekét veszélyeztetheti, hisz egyértelműen a terhesség időszaka a legkritikusabb a biszfenol-A kitettség szempontjából – írta Simon Gergely blogjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás