A rovat kizárólagos támogatója

Különösen nagy bajban vannak a vetési varjak, mióta egy kismama panaszkodott arra, hogy az utcán sétált gyermekével, és a babakocsiba piszkított bele egy varjú. Ez az eset általános varjúellenes hangulatot gerjesztett.

"Már a babákat is megtámadják" – "Nincs nyugta tőlük az embernek" – "A város első számú ellenségei" – ilyen és ehhez hasonló címekkel tudósítanak a lapok a Siófokon állítólag elszaporodott varjak által okozott bajokról. A városvezetés drámai hangú közleményt adott ki az ügyről. Siófok polgármestere a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kért engedélyt vetésivarjú-fészkek eltávolítására "Siófok problémás területeiről". Azt állítják, hogy "egyre több a madár", épp ezért nem indokolt az állat védelme. "Tessék az emberek lakókörnyezetéből kiebrudalni az elszemtelenedett példányokat!" – követelik.

Az esetről tudósító tapasztalt újságíró, Balogh Géza szakértők véleményét is kikérte. "Tessék megtanulni egymás mellett élni" – tanácsolják a siófokiaknak a megszólaló madarászok. Az egyik legismertebb tudós, dr. Szép Tibor, a nyíregyházi főiskola környezettudományi intézetének igazgatója elmondta, hogy ő minden évben öt hónapon át nem kétszáz, hanem minimum kétszázezer varjú károgásával él együtt Nyíregyházán, amely a kékesfekete tollruhások legnagyobb európai telelőhelye. És a szabolcsiaknak eszükbe se jut emiatt reklamálni.

A varjak ellen készülődők állítását cáfolják a tények: a varjak ugyanis nagyon kevesen vannak. Különösen az utóbbi években csökken drámaian a számuk. Ma már alig ötezer pár él nálunk, miközben ötven éve még legalább félszázezren voltak. Siófokon pedig nincs több száz-százötven lakott fészeknél, ami csupán töredéke a tóparti nyaralók számának.  Ráadásul, a varjú "nem jókedvében költözik be az emberek közé. Boldogan élne ő kint a mezőn, ha épp az ember nem tette volna tönkre természetes élőhelyét, fészkelőhelyeivel együtt."
Hol vannak már a városon kívül a nagy, öreg fák, amelyeken a mára üldözötté vált varjak annyira szerettek fészket rakni? A területeke új tulajdonosainak más tervei voltak, és eltávolították a fészkelőhelyeket. A varjak ezután oda szorultak, ahol állnak még nagy fák – például a városi parkokba. Most azonban nagy veszély fenyegeti a vetési varjakat. A hisztéria a megmaradt madarak életét is fenyegeti.

Kapcsolódó anyagok:

Felmérik a városi dolmányos varjakat

Miért bántja az városlakókat a vetési varjú.

Ketten egy fészekben

Varjúmentes kukorica

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás