Hirdetés

Nyílt levélben fordultak Lázár Jánoshoz a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő alapítványok Csepreghy Nándor helyettes államtitkár múlt heti kijelentései miatt. Csepreghy “párthoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek” nevezte az alapítványokat, amelyek megengedhetetlennek tartják ezt a hangnemet. A Századvég is akarta a norvég pénzeket.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára múlt szerdán "pártfüggő, szélhámos gittegyleteknek" nevezte a Norvég Civil Támogatási Alapot (NCTA) kezelő alapítványokat, a lebonyolító konzorciumot, ezzel indokolva azt, hogy inkább az államra bíznák a norvég alap kezelését. A norvég alap pályázati programjainak lebonyolítását az Ökotárs Alapítvány az Autonómia Alapítvánnyal, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal (DemNet) valamint a Kárpátok Alapítvány – Magyarországgal közös konzorciumban végzi, a négy alapítvány pedig most nyílt levélben fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz.

"Megengedhetetlennek tartjuk ezt a hangnemet, különösen vezető kormánytisztviselő esetében, amellyel megsértette szervezeteink jó hírnevét, amit a leghatározottabban visszautasítunk" – írták az alapítványok igazgatói nyílt levelükben, amelyben arra is emlékeztetik Lázárt, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumnak nem egyedüli tevékenysége a norvég alap működtetése, több programban is együttműködtek már a kormánnyal is.

"Mindezen okok miatt is az általunk végzett munka semmibe vételének, sértőnek és lealacsonyítónak tartjuk Csepreghy Nándor szavait – nemcsak ránk, hanem a köz érdekében áldozatos munkát végző magyarországi civil szervezetek széles körére nézve is. Ezért határozottan arra kérjük Államtitkár Urat, hogy szólítsa fel helyettesét kijelentése visszavonására" – írják az alapítványok igazgatói, amelyek egyben azt is felajánlják Lázárnak, hogy személyesen is szívesen elmagyarázzák neki a norvég alap működését.

Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium 2008 óta kezeli az NCTA-t, miután egymás után kétszer is elnyerték a szerződés jogát. Lázár János korábban azt kifogásolta, hogy egy olyan magánszervezet (az Ökotárs Alapítvány) osztja Magyarországon a civil szférának az NCTA-támogatásokat, amely többszörös személyi összefonódáson keresztül az LMP-vel áll kapcsolatban- foglalta össze a civilek véleményét ahvg.hu.

Mind azt korábban irtuk Lázáréknak kellene a norvég pénz is.

 

A Századvég is akarta a norvég pénzeket

A Fidesz legfontosabb háttérintézménye, a Századvég Alapítvány szerette volna osztani a norvég alap pénzeit, de már az első pályázati körből kiesett, tudta meg az Index. Az információ újabb réteggel gazdagítja Lázár János norvégok ellen indított magánháborújának történetét.  A Századvég-csoport a kormány legfontosabb háttérintézménye, amely tanulmányokat ír, felméréseket és közvélemény-kutatásokat készít a kormánynak. Egyik alapítója, Giró-Szász András közben kormányszóvivő lett, továbbá munka- és baráti kapcsolatban áll Lázár Jánossal. A Századvég szoros munkakapcsolatot ápol Habony Árpáddal, Orbán Viktor tanácsadójával. A Századvég működését az állam fedezi, tavalyig közel 5 milliárd forintért számlázhattak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak. A Századvég lapokat, könyveket is kiad, hozzájuk köthető például a választások előtt megjelent, MSZP-lejárató könyv Zuschlag Jánostól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás