A rovat kizárólagos támogatója

Az Index információi szerint nem kapott felkérést az újabb ciklusra Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A környezetünkért felelős államtitkárság eddig a Vidékfejlesztési Minisztérium keretei között működött. A mezőgazdasági bizottság ma délben támogatta Fazekas Sándor miniszterjelöltet.

Illés Zoltán megerősítette az index információit.  Németh Zsolt mellett így Illés lesz a kormányzat második „ősfideszese”, akit négy éves megbízatás után félreállít Orbán Viktor. Illés esetében a döntésben közre játszhatott, hogy az államtitkár nem félt a botrányos ügyektől, és hivatali ideje alatt belement számos konfliktusba. Legutolsó húzása az lehetett, hogy a parlamentben nem szavazta meg a kormányzat számára kiemelten fontos politikai kérdést is jelentő paksi beruházást. Illés szerint ugyanis rengeteg érvet lehet felhozni a nukleáris technológia ellen, sőt azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Paks II-t – a háromezer milliárdos beruházási költség ellenére – végül be sem fogják üzemelni.

A még államtitkársági szinten vegetáló környezetvédelmet folyamatosan lenullázzák.

Szürreális miniszterjelölti meghallgatáson vehettek részt tegnap reggel a parlament Fenntartható fejlődési bizottságának tagjai és meghívott vendégei: sem a miniszterjelölt, sem a testület nem tudta, hogy pontosan milyen kormányzati területek fognak Seszták Miklóshoz illetve a fejlesztési tárcához tartozni, azaz mivel kapcsolatban érdemes kérdéseket feltenni a kormánypárti politikusnak. Németh Lászlóné lesz az "atomfelügyelő".  Az új, még formálódó kormányzati struktúrában az egykori környezetvédelmi tárca szakmai portfólióját tovább szeletelik, a végső feladatleosztást egyelőre a leendő kormánytagok sem ismerik. Seszták elöljáróban mentegetőzött is ezért, a magánérdekeltségeivel kapcsolatos kérdéseknek elébe vágva pedig azt állította: nem volt, nincs és vélhetően nem is lesz a tulajdonában offshore cég – egyben kérte, hogy akinek ezzel ellentétes tartalmú bizonyítékai vannak, azokat tegye közzé.

Az eddigi Vidékfejlesztési Minisztériumból az új kormányzati ciklusban Földművelésügyi Minisztérium lett. Fazekas Sándor maradó miniszter szerint ahogyan a minisztérium névváltozása is mutatja, a vidékfejlesztési források a mostani kormányzati ciklusban elkerülnek a tárcától a Miniszterelnökséghez. A források áthelyezésével együtt szintén a Miniszterelnökségre kerül a vidékfejlesztési terület pályázat és szabályalkotó szervezeti egysége is. A többi agrár- és környezetvédelmi terület továbbra is a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozik majd. A vízügyet korábban már áttették a belügyi tárcához..

Bruzák Noémi MTIAz MTI-nek tegnap nyilatkozó Fazekas szerint a környezetügyben a gazdasági fejlődést akadályozó szabályok deregulációját kívánja a szaktárca mielőbb megoldani úgy, hogy az alapvető környezetvédelmi érdekek ne sérüljenek. A nemzeti parkok stabil működési feltételeinek biztosítását ugyancsak fontosnak mondta Fazekas Sándor, aki a magas szakmai színvonalú agrár-szakképzés feltételeinek biztosítását is a kiemelt teendők közé sorolta.
A vidékfejlesztési miniszter az elmúlt négy év egyik legnagyobb eredményének tartja az agrárbéke fenntartását, valamint a mezőgazdasági termelés, a foglalkoztatottság és a jövedelmezőség javulását. Eredményként említette azt is, hogy az agráriumban sikerült stabilizálni az állattartást és az egyes ágazatokban az állatlétszámot is. A szaktárca meg tudta őrizni az ország GMO-mentességét, továbbá elindította a Földet a gazdáknak programot és az Országgyűlés elfogadta az új földtörvényt, amely megvédi a magyar termőföldet a spekulánsoktól – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy új hulladékgazdálkodási törvény készült, amely jó hátteret biztosított a rezsicsökkentéshez. A nemzeti parkok pedig stabilan működnek és több milliárd forintos fejlesztéseket tudtak végrehajtani. A tárcánál megalkották a hungarikum törvényt, amely méltóképpen megvédi a magyar nemzeti értékeket, a magyar termékekre vonatkozó szabályozással pedig el lehetett érni azt, hogy nőtt az érdeklődés a magyar élelmiszerek iránt. Nemcsak a belső piacon sikerült növelni a magyar élelmiszerek eladását, hanem külföldön az exportpiacokon is – hangsúlyozta.  Így az agrártárcánál marad az élelmiszerbiztonság, a környezetügy, a mezőgazdaság szervezése, a földügyi igazgatás, az állami földvagyonért való felelősség, továbbá az agrárdiplomácia, az agráriummal összefüggő uniós képviselet, valamint az eredetvédelem, a hungarikumok, a mezőgazdasági termelést segítő piacok létesítése, a közvetlen értékesítésre vonatkozó szabályok meghozatala, de például marad a lovas stratégia és a sertésprogrammal összefüggő területek is.

Mindebből adódóan a vidékfejlesztési források a Miniszterelnökség költségvetésében szerepelnek majd. Ez az agrártámogatások egyharmadát jelenti. A mezőgazdasággal összefüggő forráskeret azonban továbbra is a tárcánál marad, így a minisztérium költségvetésében szerepel egyebek között a területalapú támogatások és a rájuk épülő kiegészítő támogatások összege. Mindez azt jelzi, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak szorosan együtt kell majd működnie a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős apparátusával, de ez az államigazgatási szervezetben nem jelenthet gondot – szögezte le Fazekas Sándor.

A mezőgazdasági bizottság támogatta Fazekas Sándor miniszterjelöltet


Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága hét kormánypárti igen szavazattal, négy ellenzéki ellenében mai ülésén támogatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy a jövőben a Földművelésügyi Minisztériumot vezesse.

Fazekas Sándor bizottsági meghallgatásán kiemelte: az általa irányítandó minisztérium továbbra is a magyar mezőgazdaság, a nemzetgazdaság egyik fő hajtómotorja lesz, ugyanúgy, ahogyan ez az elmúlt években volt, amikor mintegy 30 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Jelezte, a magyar agrárium irányítása továbbra is az általa vezetett minisztérium feladata lesz, és csak egyes fejlesztéssel összefüggő feladatok kerülnek a Miniszterelnökséghez. Hangsúlyozta azonban, hogy a kormányzás egységes.
Az agrártárcánál marad az élelmiszerbiztonság, a környezeti ügyek, a mezőgazdaság szervezésének irányítása, a földügyi igazgatás, továbbá az állami földvagyonért való felelősség, az agrárdiplomácia és az agráriummal összefüggő uniós területek is – sorolta Fazekas Sándor.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás