A rovat kizárólagos támogatója

Egyre lehetetlenebb a helyzet Pakson. Immár az erősen kormánypárti Magyar Nemzet is arról ír, hogy a sérült paksi fűtőelemek Ukrajnán keresztül történő kiszállítása nem reális, ezért alternatív útvonalat keresnek a szállításra. A cikkben azt is elismerik, hogy a 2-es blokk üzemidő-hosszabbításához szükség van a sérült kazetták eltávolítására.

Az Együtt-PM szerint a kormánynak sürgősen be kellene fejeznie a felelőtlen játszadozást az ország nukleáris biztonságával: egyre nyilvánvalóbb, hogy a hosszú távú, kiszámítható energiaellátást a jelenlegi helyzetben nem az atomenergia tudja biztosítani

A kormány aktuális álláspontjáról mindig jól értesült Magyar Nemzet szerint alternatív útvonalat keresnek a 2003-as paksi súlyos üzemzavar során megsérült fűtőelemek Oroszországba történő kiszállítására (emlékeztetőül: az eredeti útvonal, amelynek a kialakítását hat éves tárgyalássorozat előzte meg, Ukrajnán keresztül vezet, és a tranzakció határideje 2014 szeptember vége lenne). A lap azt is elismeri: a 2-es reaktorblokk működési engedélye 2014-ben lejár, és az üzemidő-hosszabbítás engedélyezési dokumentációjában szerepel, hogy a sérült fűtőanyag-kazettákat el kell távolítani. A cikk szerint már keresik az alternatív szállítási útvonalat, vagy legfeljebb majd a (jelenleg szintén Pakson raktározott) kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójába rakják majd a sérült kazettákat. Az első megoldás azonban nem életszerű: egy új, több országon átvezető útvonal engedélyezése elképzelhetetlen a rendelkezésre álló néhány hónap alatt. Az átmeneti tárolban való elhelyezés pedig súlyos biztonsági kockázatot jelent, azt nem a sérült fűtőanyag tárolására tervezték.

A helyzet Pakson súlyosan problémás.

A sérült kazetták helyben nem maradhatnak, mert az ellehetetlenítené a 2-es blokk üzemidő-hosszabbításának engedélyezését. Ukrajnán keresztül a háborús helyzet miatt nem lehet elszállítani a hulladékot. Új útvonalat a rendelkezésre álló szűk időkeret miatt nem lehet engedélyezni. Az átmeneti tárolóban való elhelyezés pedig biztonsági kockázatokat hordoz.

Az Együtt-PM egyértelmű választ vár a kormánytól arra, hogy mit kívánnak tenni ebben helyzetben, anélkül, hogy az ország nukleáris biztonságát veszélyeztetnék. A jelenlegi, aggasztó helyzet egyértelműen bizonyítja, hogy a kormánynak a Paks körül most létrejött nukleáris csapdahelyzet lehetőségének drága pénzen 60 évre való meghosszabbítása helyett az atommentes alternatívák kidolgozásával kellene foglalkozniuk. Az e téren eddig elkövetett hibákat és mulasztásokat nem lehet a nukleáris biztonság rovására megoldani. Egy felelőtlenül kiadott üzemidő-hosszabbítási engedély olyan felelőtlen hazárdjáték, amely még a hitelszerződés aláírásával elkövetett hazaáruláson is túltesz: ezt a határt nem lépheti át az Orbán-kormány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás