A rovat kizárólagos támogatója

Amikor a levegőszennyezésről van szó, többnyire a kültéri levegő minőségével foglalkozunk, pedig időnk 90 százalékát zárt térben töltjük. A kutatók meglepő módszerrel elemezték Los Angelestől Szingapúrig a lakásokban összeszedett por tartalmát: városonként 2-2 lakásban felporszívóztak, majd megnézték, milyen anyagok vannak a porzsákokban.

Hogy kiderüljön, otthonaink levegőjében milyen szennyezőanyagok vannak, az Electrolux izgalmas kutatást hívott életre. Az Invironment Project keretében egy meglepő módszerrel elemezték Los Angelestől Szingapúrig a lakásokban összeszedett por tartalmát: városonként 2-2 lakásban felporszívóztak, majd megnézték, milyen anyagok vannak a porzsákokban.

A világ nagyvárosaiban folytatott kutatáshoz az Electrolux UltraOne porszívójával gyűjtötték a mintákat. Ez a készülék nem ok nélkül az Electrolux legjobb porszívója: a szívófejtől a porszívó hátsó részén lévő szűrőig a mérnökök úgy tervezték meg a porszívótestet, hogy amit a porszívó összeszed, az a porzsákban is maradjon.  Az Electrolux Invironment Project során különböző légszennyezettségű nagyvárosok lakásaiban vetették be az UltraOne porszívót, majd a porzsákokat elküldték a Svéd Mezőgazdaságtudományi Egyetemre, ahol szakértők tették „nagyító alá” azok tartalmát. Hogy mit találtak? A közönséges műanyagtól kezdve az állati maradványokon át a lövedéknyomokig gyakorlatilag mindent.

A laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy a beltéri levegő minőségét nagyban meghatározza a kültéri levegő szennyezettsége, illetve az adott város földrajzi elhelyezkedése. A porzsákokban talált anyagok 58 százaléka ugyanis kültérből került az otthonokba. A járműforgalomból eredően például motorkenőanyagokat, kipufogógáz maradványokat, az autók fékrendszeréből származó vas- és cinkoxidot találtak. Kimutattak elektromos kondenzátorokból származó nehézfémeket, amelyek allergiát és légzési panaszokat okozhatnak, de tallium és réz mérgező elegyének nyomait is észlelték.

Ami a városspecifikus részecskéket illeti, Tajpejben például az ázsiai konyha által nagyon kedvelt tofu gyártásához használt anyagokat mutattak ki. Sao Paolóban bauxitot találtak, amelynek termelésében Brazília világelső. Stockholmban dolomitra bukkantak, amivel a svéd város járdáit burkolják. Az óceánparti Los Angelesben pedig tengeri állati maradványok nyomait is azonosították a porzsákokban.

A kültéri levegő hatása mellett a legfontosabb megállapítás mégis az, hogy a beltéri levegő minősége nagyban függ az ott élők életmódjától. Pusztán a porzsákok tartalma alapján a kutatók megállapították, melyik kutatási résztvevőnek van kutyája, ki az, aki teniszezik, ki dohányzik, és ki az, aki sokat mos. Minderre, fű- és salakmaradványokból, ürülék nyomokból, illetve a mosószerekben használt zeolit azonosítása alapján következtettek.

Mit tehetünk, hogy otthonaink levegője tisztább legyen?

A gyakori porszívózás hasznos, de nem mindegy, milyen porszívót használunk. A régi vagy gyengébb minőségű készülékek maguk is szennyezhetnek: az alacsony porfelszedő képesség, a pontatlan illesztések vagy a rossz minőségű porzsák miatt használatuk közben allergiát okozó por és baktérium kerülhet a levegőbe. Ezzel szemben az Electrolux UltraOne porszívó esetében a burkolat szigetelése, az erős szívófej, a csövek precíz illesztése, az intenzív levegőáramlás és készülékben található HEPA 13 szűrő (ami még a 0,3 mikron méretű részecskéket is kiszűri) mind azt a célt szolgálja, hogy az összeszívott portól egyszer, és mindenkorra megszabaduljunk.

Ha már felporszívóztunk, a tisztaság fenntartása érdekében érdemes még néhány tanácsot megfogadni. Hazaérve vegyük le az utcai cipőt, hogy a kintről behozott szennyeződéseket ne hordjuk szét a lakásban. Vegyünk növényeket, mert ezek egy kis törődés mellett alaposan tisztítják a szoba levegőjét. Szellőztessünk akkor, amikor esik vagy közvetlenül eső után, mert a beengedett friss levegő ilyenkor a legtisztább. Végül, érdemes odafigyelni mindennapi tevékenységeinkre, hogy felfedezzük, mikor kell bevetni az előző tanácsok valamelyikét.

POR KIÁLLÍTÁS – HISZEM, HA LÁTOM
Az Electrolux Invironment Project részeként a kutatók makrófotókat is készítették a porzsákokban talált anyagokról. A képeken csodálatos alakzatokban, mintákban és színekben rajzolódnak ki a részecskék, mintha csak egy absztrakt művész kiállítását látnánk.
A fotógyűjtemény megtekinthető az Electrolux Pinterest oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás