Hirdetés
Forrás: Nature.com

Különlegesen olcsó eljárással készülhetnek a jövőben a kadmium telluridet is tartalmazó, vékony rétegű technológiával készült napelemek. A Nature folyóiratban közzétett hír szerint a CdTe napelem gyártásánál ezentúl olcsó és környezetbarát sót is alkalmazhatnak, pontosan olyat, amely a tofu gyártásánál is kell.

 A CdTe napelem technológia azok közé a költséghatékonynak nevezhető fotovoltaikus technológiák közé tartozik, amelyeket manapság egyre gyakrabban alkalmaznak, pedig még vannak olyan területek, ahol ezek a technológiai megoldások további fejlesztésre szorulnának. Az előállítás eddigi legfontosabb és legproblémásabb mozzanata az volt, amikor a kadmium telluridet az igencsak költséges kadmiumot tartalmazó sóval (CdCl2) kezelték, amely egy vízben oldható és mérgező anyag, amely komoly veszélyt jelentett mind a dolgozókra, mind a környezetre. Nemrégiben egy hibás vékonyrétegű CdTe napelem kigyulladása miatt Németországban a katasztrófavédelem is kivonult, mivel a napelemből rendkívül mérgező anyagok kerülhettek volna a légkörbe. Szerencsére a balesetben a vékony rétegek közül a vegyi anyag nem szabadult ki.

Dr. Jon MajorDr. Jon Major

Épp ezért jelentős fejlesztés, hogy Jonathan Major és kollégái a káros kadmiumot tartalmazó só helyett egy nagyon olcsó és nem mérgező alternatívát találtak a napelemek építéséhez. Major magnezium-kloridot (MgCl2)-t alkalmazott, amely a kadmium tellurid előállításánál használt kadmium tartalmú sónál jelentően olcsóbb, csupán a költségek egy százalékát éri el, és igen széles körben alkalmazzák például jeges utak szórásánál, fürdősóként, vagy épp a tofu ízesítésénél.
A vékony technológiájú fotovoltaikus napelem nem változik, csak épp a költséges és veszélyes CdCl2 helyett kell a magnézium-kloridot alkalmazni és így jelentősen csökken a környezetet veszélyeztető hatása a napelemeknek, miközben azok előállítása is sokkal olcsóbb lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás