A rovat kizárólagos támogatója

Holnaptól hét veszélyeztetett cápa és rájafaj élvez nagyobb védelmet az új szabályok értelmében, amelyek az illegális kereskedelem és a nem fenntartható halászati módszerek visszaszorítását célozzák.

A WWF örömmel fogadta ezt a döntést, hiszen természetvédelmi mérföldkőnek számít az öt cápa és két mantarája faj bevonása az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről (továbbiakban: CITES) II. Függelékének hatálya alá szeptember 14-től. A nemzetközi kereskedelmüket érintő szabályozás célja, hogy csak legálisan halásszák ezeket a fajokat, és ne veszélyeztessék a fennmaradásukat.  A cápák csúcsragadozók és fontos szerepet játszanak az óceáni ökoszisztémák egészséges egyensúlyának fenntartásában. Kereskedelmük szabályozása kulcsfontosságú a fajok megmentéséhez, valamint az óceán termékenységének megőrzéséhez, hogy az továbbra biztos táplálék-forrás legyen az emberiség számára.

A 7 érintett faj a fehér úszójú szirticápa, a heringcápa, három pörölycápafaj, valamint két mantarája faj. A cápa populációk rohamos ütemben csökkennek az egész világon, egyes fajok esetében bizonyos helyeken 90 százalékkal esett vissza az egyedszám!

A cápák keresettek az uszonyukért, húsukért, bőrükért, porcukért és a májolajért, de mindenekfelett az ázsiai cápauszony kereslet a túlhalászat és az egyedszám csökkenés legfőbb oka. A fehér úszójú szirticápa és a pörölycápa uszonya igen sokat ér, a heringcápát elsősorban húsáért keresik a nemzetközi kereskedelemben, a mantarája kopoltyúlemeze pedig keresett immun-erősítőnek tartott gyógyszerkészítmény Dél-Kínában.

 

Az új szabályozások egy évvel a döntéshozatalt követően kerülnek hatályba. A napokban lép életbe az említett fajok CITES II. Függeléke szerinti védelem alá helyezés.

A védett státusz elérése a tudomány győzelme a politika felett.

De most kezdődik csak az igazi munka. Először az új előírások betartását szeretnénk látni, azután a legális, fenntartható halászati gyakorlat bevezetését. Lehetséges, hogy bizonyos fajok egyedszáma már túl alacsony a halászathoz, ebben az esetben regenerálódási időre lesz szükség, hogy visszahozzuk őket a kihalás széléről.” nyilatkozta Andy Cornish, a WWF cápavédelmi programjának vezetője.
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) egyik jelentése alapján a cápa és rája fajok közel egynegyedét fenyegeti a kihalás veszélye.

A WWF több ázsiai országban folytatott kampányt annak érdekében, hogy meggyőzze a vállalatokat és a fogyasztókat a cápauszony kereskedelmének és fogyasztásának beszüntetéséről. Cornish szerint a CITES szabályozás ellenére jelenleg nincs még tanúsított forrásból származó cápauszony a piacon, ezért ezeket a termékeket kerülni kell!

A WWF és a TRAFFIC (vadon élő állatok és növények kereskedelmét ellenőrző nemzetközi szervezet) közös kezdeményezése a felelősségteljes cápa halászatot, a nemzetközi kereskedelem szabályozásának javítását és a nem fenntartható forrásból származó cápa- és rája termékek iránti fogyasztói kereslet csökkenését szorgalmazza.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás