Hirdetés

A nap és a szélenergia már árban is lenyomja a hagyományos erőműveket – bizonyítja a Lazard tanácsadócég költségelemzése. A “Kiegyenlített Energiaár Elemzés”-t 2008 óta készítik el évente, mely a konvencionális és alternatív energiaforrások költségigényét hasonlítja össze.

Eredményeik szerint a nap- ás szélenergia költséghatékonyságának javulása továbbra is kitart, s így már eléri a szén-, nukleáris erőművek (valamint ezek helyettesítői) generálta árakat. A tanulmány másik fő állítása, hogy (főként azon régiókban, ahol szűkösek az alternatív technológia alkalmazásának lehetőségei) kiemelt fontosságú a diverzifikált energiatermelés kérdése, valamint az ehhez igazított technológiai fejlesztések.

A fényelektromos (Solar Photovoltaic, PV) energiatermelés forradalmi fejlődésen megy keresztül, ami az árban is tartósan megmutatkozik. A becslések szerint a PV technológiák kiegyenlített energia költsége (Levelized Cost of Electricity, LCOE) közel 20 százalékot esett tavaly, és 80-at az elmúlt 5 évben. A PV technológiák hagyományos energiahordozókhoz mért árelőnye részben azok folyamatos drágulásának köszönhető, továbbá annak, hogy nem részesülnek támogatásban. Ezen összegek nélkül a lakossági fényelektromos technológia továbbra is jelentősen drágább lenne a közösséginél. Ennél fogva felmerül a kérdés, hogy az extra pénzügyi források fejlesztik-e, vagy inkább torzítják az energiatervezést.

A szárazföldi szélerőművek is egyre olcsóbban képesek a termelésre. Esetükben a vezető technológiák LCOE-értéke 15 százalékot esett az elmúlt évben, és 60-at 5 éves viszonylatban. Ugyanakkor a tengeri szélerőművek még mindig dupla annyiból képesek csak termelni, azaz támogatások nélkül képtelenek megállni a helyüket a piacon.

Az akkumulátoros technológia továbbra is nagyon drága a piaci árakhoz képest, pedig potenciális kiegészítője lehet a szakaszosan elérhető energiaforrásoknak, mint a szél és a nap. Mindazonáltal a technológiai fejlődés 2017-re 40 százalékkal csökkentheti az akkumulátorok új generációijának költségeit is.

A hagyományos eljárások mindeközben számos kihívással szembesülnek, kezdve a magas abszolút és a mindig jelentős pótlólagos költségektől, a palagázzal vívott versenyen keresztül a politikai környezet bizonytalanságaiig- írta a figyelo.hu.

A Lazard a világ egyik legjelentősebb pénzügyi tanácsadó és eszközkezelő cége. Az 1848-as megalapítását követően globális terjeszkedésbe fogott, s ma már világszerte 43 városban és 27 országban működik.

MINDEKÖZBEN MAGYARORSZÁGON:

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram – állítja L. Simon

Nem lehet csak naperőmű, mert éjjel is kell áram - állítja L. Simon

Az LMP kezdeményezésére a paksi bővítésről tartottak tegnap parlamenti vitanapot. Szijjártó Péter szerint a paksi beruházás garantálja a fenntarthatóságot, a versenyképességet és a biztonságos energiaellátást.
Szél Bernadett szerint egy munkahely 750 millió forintba kerülne.
Jávor Benedek szerint a paksi bővítést észérvekkel képtelenség megvédeni.

L. Simon László szerint azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert "áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél".
Van mit tanulniuk a buta németeknek a FIDESZtől.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás