Hirdetés

A paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó teljes projekt átkerül a Miniszterelnökséghez a Magyar Villamos Művek Zrt.-től – írta ma a Napi Gazdaság, egymástól független, pontosan meg nem nevezett iparági forrásokra hivatkozva.

A paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó teljes projekt átkerül a Miniszterelnökséghez a Magyar Villamos Művek Zrt.-től (MVM) – értesült a Napi Gazdaság több, egymástól független iparági forrásból. Úgy tudjuk, az erről szóló döntést az állami energetikai társaság következő, október 16-án tartandó közgyűlésén szavazhatják meg, bár a napirendet még nem véglegesítették. Utóbbira – mint az MVM-nél lapunkkal közölték – várhatóan a héten kerül sor.

Az új paksi blokkok előkészítését jelenleg az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. végzi, amelyet az energetikai cég 2012 nyarán hozott létre. A bővítés szakmai felügyelete azonban már eddig is a Miniszterelnökség alá tartozott, miután idén júliusban a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Aszódi Attilát.  A BME Nukleáris Technikai Intézet korábbi vezetőjének és 40 fős csapatának feladatköre jelenleg is elég széles, hiszen a Magyarország és Oroszország közötti megállapodás nyomán ők biztosítják a szakmai irányítást az erőmű blokkjainak tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződéseinek tárgyalásakor. Emellett Aszódi Attila a blokkok üzemeltetési és karbantartási támogatásáról szóló szerződés tárgyalása során képviseli a szakmai irányítást. A vonatkozó kormányhatározat szerint ezen kívül ugyancsak ő látja el a szakmai koordinációt a nukleáris fűtőanyag biztosítására, a használt üzemanyag és a nukleáris hulladék kezelésére vonatkozó szerződés tárgyalása során.

A paksi bővítéshez kapcsolódó hatáskörök átrendezésével az MVM újabb kulcsfontosságú területet veszíthet el.

A következő évtizedek legjelentősebb, mintegy 10 milliárd euró értékű beruházása mellett az elmúlt években jelentősen megerősített energetikai vállalatcsoporttól elvették a Főgázt, és ezzel a nemzeti közműholding kialakításának lehetőségét is. Egy múlt héten megjelent kormányhatározat szerint ugyanis a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozik majd a lakossági gázszolgáltató cég, míg a holding kialakítását az ugyancsak a Miniszterelnökséghez tartozó Németh Lászlónéra bízták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás