A rovat kizárólagos támogatója

A pocokinvázió megakadályozása érdekében 400 tonna Redentin75RB többlet rágcsálóirtószer forgalomba hozatalát és felhasználását engedélyezte a Nébih a növényvédelmi szükséghelyzetre tekintettel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mérlegelte a mezei pocok elszaporodását, a rágcsáló betelepülésének mértékét az őszi vetésű területekre, ennek alapján hozzájárult, hogy a mezőgazdasági felhasználók a korlátozó intézkedések betartása mellett nagyobb mennyiségben alkalmazhassák a Magyarországon nem engedélyezett készítményt a kártevő további elszaporodásának megelőzésére.

A szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedély kérelmet a Reanal Finomvegyszergyár Zrt. nyújtotta be a hivatalhoz.
A Nébih határozatában az idei évre eddig kiadott 800 tonnán felül most további 400 tonnányi Redentin75RB forgalomba hozatalához és felhasználásához járult hozzá.
A méreg alkalmazására kizárólag mezőgazdasági földhasználók kapnak engedélyt, ehhez regisztrálniuk kell a területileg illetékes Megyei Kormányhivatalok Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságain. A regisztrált termelők a készítményt november 1-jétől jövő év február 28-ig alkalmazhatják szántóföldi, kertészeti kultúrájú területeken, illetve mezőgazdaságilag nem művelt területeken, 15 megyében.
A határozat szerint a kezelés kizárólag növényvédelmi szakmérnök felügyeletével történhet – a határozatról az élemiszerlánc-felügyeleti hatóság tájékoztatta az MTI-t.

 

Pocokirtó mezőőrök szorgos munkában

Pocokirtó mezőőrök szorgos munkában

Az idei rendkívül erőteljes mezei pocok gradációt hatékonyan fékezik a kék vércsék, vörös vércsék, parlagi sasok, egerészölyvek és pusztai ölyvek, sárgalábú sirályok, gólyák, nagy kócsagok, vetési varjak, molnár görények, menyétek és rókák.

A ragadozók, legyenek madarak vagy emlősök, tonnaszám pusztítják el a mezei kártevőket naponta. A pockok a vércsetelepek környékén nem is voltak képesek számottevő kárt okozni a mezőgazdasági kultúrákban, másutt viszont akár tarra rágták a lucernásokat.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Redentin75 RB – méreg vagy megoldás?

A kormányzat is hunyó a milliárdos rágcsálókárban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás