A rovat kizárólagos támogatója

Újraindulnak a lakossági hűtőgép-, kazán- és nyílászárócsere-támogatási pályázatok. A közelebbről meg nem jelölt informatikai problémák – amelyek miatt két hete a kiírási napokon le kellett fújni a beadást – állítólag elhárultak.

Elhárultak az Otthon Melege Program keretében kiírt lakossági energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszereinek technikai problémái – jelenti a lakossági energiafelújítás-támogatási programokért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Új határidőkkel, de változatlan szerkezetben – vagyis térségenként eltérő első beadási nappal – gyürkőznek újra a feladatnak. Pályázatot beadni változatlanul mindig az adott nap 0 órától, kizárólag a megadott internetes oldalon keresztül lehetséges, az elbírálás a beadás sorrendjében történik.

Tehát ismét: elő a naptárat!

Elsőként a hűtőgépcserérejelentkezők közül Nyugat-Dunántúlon a nyugdíjasok és nagycsaládosok 2014. november 14-én, a többiek november 16-án, Dél-Dunántúlon a nyugdíjasok és nagycsaládosok november 17-én, a többiek november 19-én, Közép-Magyarországon a nyugdíjasok és nagycsaládosok november 20-án, a többiek november 22-én, az Észak-Alföldön a nyugdíjasok és nagycsaládosok november 23-án, a többiek november 25-én, a Dél-Alföldön a nyugdíjasok és nagycsaládosok november 26-án, a többiek november 28-án, Észak-Magyarországon a nyugdíjasok és nagycsaládosok 2014. november 29-én, a többiek december 1-én, a Közép-Dunántúlon a nyugdíjasok és nagycsaládosok 2014. december 2-án, a többiek 2014. december 4-én jelentkezhetnek elsőként.

Kazáncserére Közép-Magyarországon november 19-étől, Észak-Alföldön november 21-étől, Dél-Alföldön november 24-étől, Észak-Magyarországon november 27-étől, Közép-Dunántúlon november 30-ától, Nyugat-Dunántúlon december 3-ától, Dél-Dunántúlon pedig december 6-ától nyújthatnak be pályázatokat.

A homlokzati nyílászárócsere-támogatásra vágyók közül a közép-magyarországiak november 26-ától, az észak-alföldiek november 29-étől, a dél-alföldiek december 2-ától, az észak-magyarországiak december 5-től, a közép-dunántúliak december 7-től, a nyugat-dunántúliak december 9-től, a Dél-Dunántúliak pedig december 11-től nyomhatják a beadás-gombot.

A tárca az előző, kudarcba fulladt körhöz hasonlóan a térségenkénti bontást a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtásával indokolja. Szembetűnő változás, hogy elsőként most nem a kazán-, hanem a hűtőgépcsere-rohamot várják, és eme pályázat esetében elsőként nem a fővárosi és Pest megyei jelentkezőket várják.

A tárca rögzíti, hogy az eddig szabályosan beadott pályázatok érvényesek.

A lebonyolításért felelős ÉMI Nonprofit Kft. nol.hu-nak adott korábbi tájékoztatása szerint a kazáncsere-pályázaton ténylegesen rendelkezésre álló másfél óra alatt – október 28-án reggel 7 óra 28 perc és 9 óra 3 perc között – 18 érvényes pályázatot regisztráltak. 27-e 0 óra és a 28-a reggel 9 óra 3 perces teljes körű pályázatfelfüggesztésig a közép-magyarországi térség számára megnyitott hűtőcsere-pályázaton 727 szabályos jelentkezés érkezett. A nyílászáró-pályázat már ki se nyílt. A korábbi adatok szerint hűtő- és fagyasztócsere esetén a meghatározott berendezések a meghatározott kereskedőknél energiatakarékossági foktól függően legfeljebb 25-35 ezer forintos kedvezménnyel vásárolhatók meg. Itt a támogatást a kereskedő kapja.

Kazáncsere esetén a beruházás legfeljebb 40 százalékát, maximum 650 ezer forintot áll az állam, nyílászárócserénél ugyanennyi százalék mellett a felső határ 450 ezer forint, árnyékolókkal együtt 520 ezer forint. Itt a támogatást az általunk kifizetett és a kiírók által elfogadott számlák után, utólag folyósítják. Ahogy azt a fejlesztési tárca korábban is jelezte, a technikai hiba miatt senki nem eshet el a pályázati lehetőségtől. Az eddig beérkezett hűtőgépcsere- és fűtés-korszerűsítési pályázatok érvényesnek minősülnek, ismételt benyújtásukra nincs szükség.

A minisztérium ezúton is felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a beruházások a tényleges pályázati benyújtás előtt nem kezdhetőek meg. Megkezdett beruházáshoz a hatályos jogszabályok alapján nem adható vissza nem térítendő támogatás- írta a nol.hu.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon, valamint a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. honlapján érhető el.

A sógoron akadhattak el az infók

A HVG tudósítása szerint a fennakadásokhoz az vezethetett, hogy az informatikai fejlesztést-üzemeltetést harmincmillió forintért – két cégén, a Naturella Bt.-n és a Re-elektronik Kft.-n keresztül – elvállaló Forró Gáborhoz nem jutottak el azok a fejlesztési igények, amelyeket az ÉMI csak Szegőfi Péterrel, az NFM zöldgazdaság-fejlesztési főosztályvezetőjének sógorával osztott meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás