A rovat kizárólagos támogatója

Csaknem 270 ezer tonnányi műanyag úszik a világ óceánjain, mellyel 38.000 szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – áll egy friss tanulmányban, amely a héten jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

A nagyon óvatos becslés szerint is legalább 250 ezer tonna műanyagszemét úszik a tengerekben, a néhol kontinensnyi méretű összefüggő szeméthegy ötezer milliárd darabból állhat – derült ki egy most közzétett tanulmányból. A kutatás során 24 alkalommal vettek szemétmintát az óceánokból 2007 és 2013 között, közel 1600 helyszínen.  Darabszámban az 1-4 miliméterre aprózódott műanyagdarabkák voltak túlsúlyban, tömegre nézve viszont kevés, ám annál súlyosabb műanyagszemét volt a jelentős. Annyira jelen van mindenhol a gyakran mérgező műanyag, hogy az óceánok ökoszisztémájának is részévé vált – mondta a kutatás vezetője, Marcus Eriksen. A jelentős részben nejlonzacskókból és mindenféle egyéb műanyagcsomagolásból álló szeméttömeget egyébként a déli félteke felé is elvitték az óceánok áramlatai- tudósított a 444.hu.

A vízen úszó műanyagokat vagy hajóról figyelték meg, vagy hálóval kifogták írja a Washington Post. Az így összegyűjtött adatok segítségével végül elkészítették az óceán modelljét, amelyen szimulálták a szemét mennyiségét és elterjedését.  A kutatás nem csak a szemét mennyiségét határozta meg viszonylag pontosan, de arra is fény derült, hogyan viselkednek az óceánon lebegő műanyagok: kisebb darabokra keringenek a föld körül. A kutatás szerint a leggyakoribb szennyeződés az óceánokban a 1 és 4,75 milliméter nagyságú műanyagdarabok.

Kara Lavender Law, a massachusettsi székhelyű Sea Education Association óceánkutatási és oktatási intézet kutatója a tanulmányra reagálva kijelentette: fontos, hogy a szerzők hasonló mennyiséget számoltak össze, mint egy korábbi tanulmány készítői, akik ráadásul a mostanitól eltérő módszereket alkalmaztak. A szerzők szerint ugyanakkor a becslésük valószínűleg alulról közelíti az óceánok valós műanyag-szennyezettségét. „Feltehetően jelentős mennyiségű műanyag halmozódott fel az óceánpartokon, a óceánfenéken, magában a vízben és a vízi élőlények szervezetében is” – olvasható a kutatásban. A kutatók azért is feltételezik, hogy sokkal több műanyag lehet az óceánban, mert a Plastics Europe nevű vállalat szerint évente 288 millió tonna műanyagot gyártanak a földön, és ennek csupán a 0,1 százaléka az, amit most az óceánok felületén találtak- írta az index.

 

Ahol a folyó már szennycsatorna

Ahol a folyó már szennycsatorna

Jelenleg 200 millió ember él mérgezett környezetben. Ilyen a Jáva szigetének nyugati felén 300 km-en át kanyargó Citarum folyó vidéke, mely 9 millió ember és tucatnyi gyár szemét, és szennyvíz csatornája. Az ivó, és öntözővíz évi hét millió tonna háztartási hulladékot szállít az óceánba.

 

 

 

 

 

Hova tűnik az óceáni műanyagszenny?

Hova tűnik az óceáni műanyagszenny?

Folyamatosan csökken az óceánokban felhalmozódó műanyagszemét, annak ellenére, hogy évente hatalmas mértékben kerül ilyen hulladék a vizekbe. A látszólag örömteli hírnek két magyarázata is lehet egy új tanulmány szerint.

Kapcsolódó anyagok:

Hova tűnik az óceáni műanyagszenny?

Óceántakarítás? Megvalósítható!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás