A rovat kizárólagos támogatója

Az ENSZ-tagállamok limai klímakonferenciáján elfogadtak egy dokumentumot, amely alapja lesz a 2015-ben, Párizsban folytatódó tárgyalásoknak. Manuel Pulgar-Vidal, a házigazda perui környezetvédelmi miniszter szerint a négyoldalas dokumentum kéthetes intenzív tárgyalások eredménye.

A kiotói szerződés utódjának szánt megállapodás megkötését jövő év végére tervezi az ENSZ 190 tagállama. A 12 napos limai konferencián ennek a megállapodásnak az elemeit dolgozták ki. A mostani klímakonferenciának pénteken kellett volna befejeződnie, de az északi és déli országok közötti véleménykülönbség miatt 30 órával meghosszabbították.

A megállapodás részeként felkérték a részt vevő országokat, hogy jövőre terjesszék be a felmelegedés elleni küzdelem jegyében kidolgozott nemzeti terveiket. A dokumentum megbékítette a fejlődő országokat, közte Kínát és Indiát, amelyek aggodalmukat fejezték ki a korábbi tervezetek kapcsán, mert abban a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében, a gazdag országokkal összehasonlítva, túlságosan kemény feltételeket szabtak a feltörekvő gazdaságokra.

Prakas Dzsavedekar indiai környezetvédelmi miniszter közölte, hogy "elértük, amit szerettünk volna". Hangoztatta, a tárgyalásokon az hozott áttörést, hogy a most született megállapodás megőrzi azt az elképzelést, amely szerint a gazdag országoknak kell példát mutatniuk a károsanyag-kibocsátás csökkentésének terén. A dokumentum egyben világossá teszi, hogy a gazdag országoknak pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk a fejlődő országoknak.  Az ENSZ klímaváltozás titkársága ugyanakkor azt közölte, a részt vevő országok ígéreteinek összessége is kevés lesz ahhoz, hogy elérjék a korábban kitűzött célt, miszerint az átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a két Celsius-fokot az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Büntetőeljárást indít a perui kormány a Greenpeace ellen, mert szerintük a környezetvédelmi szervezet legújabb demonstrációja tartós károsodást okozott a világörökségi Nazca-vonalakban.

Környezetvédők is kritizálták a megállapodást, mert szerintük gyenge és nem hatékony, írja a BBC. A WWF illetékese, Sam Smith szerint az egyezség gyengéről indulva gyengébbre, majd leggyengébbre változott.  A BBC Limában tartózkodó munkatársa szerint a 194 ország egyike sem kapott meg mindent, amit akart, de mindenkinek jutott valami. A perui miniszter úgy fogalmazott: az egyezség mint szöveg nem tökéletes, de magába foglalja a felek álláspontjait. (MTI)

4 napja írtuk: a Limában jelenleg is zajló ENSZ Klímacsúcs résztvevőivel tegnap osztották meg a tárgyalásra bocsájtandó részletes vitairat vázlatát, amely a résztvevő WWF delegáció vezetője Tasneem Essop szerint lesújtó hiányosságokat tartalmaz.

Szintén a limai csúcshoz tartozó hír, hogy megöltek egy ecuadori indián vezetőt. 

A környezetvédelmi aktivista a perui ENSZ- klímakonferenciára utazott volna, hogy tiltakozzon egy kínai tulajdonban lévő rézbánya létesítése ellen a törzs ősi földjén, de megölték. 2002 óta legalább 57 környezetvédelmi aktivisták öltek Peruban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás