A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A klímaváltozás miatt megnövekedett a grönlandi gleccsertavak száma, ami a gleccserek gyorsabb olvadásához és a tengerszint további emelkedéséhez járulhat hozzá.

Az északi-sarkvidéki sziget úgynevezett szupraglaciális, azaz jégpáncélon kialakuló tavakkal fedett területei 2060-ra megduplázódhatnak – olvasható a brit Leedsi Egyetem kutatóinak tanulmányában, amelyet a Nature Climate Change című szaklapban mutattak be.

A szupraglaciális tavak akkor keletkeznek, amikor az olvadékvíz összegyűlik a gleccsermélyedésekben. Eddig a kutatók azt feltételezték, hogy ezeknek a vízfelületeknek csekély hatásuk van, a leedsi tudósok szerint azonban érezhetően felgyorsítják az olvadást. A tavak jobban vonzzák a napfényt és több szivárgó vizet adnak le, ezáltal egyre inkább visszahúzódik a körülöttük lévő jég. A kutatók ezt többek között műholdas adatok alapján állapították meg.

Az 1970-es évek óta az olvadási zóna a sziget partjairól Grönland belseje felé kezdett terjedni. Akkoriban a szupraglaciális tavakkal borított parti terület 56 kilométer széles volt, 2060-ig azonban akár 110 kilométeresre is szélesedhet – vélik a szakértők.  A grönlandi gleccserek olvadása fontos tényező az óceánok várható vízszintemelkedésének kiszámításában. A jelenlegi becslések szerint 2100-ig a grönlandi olvadékvíz 22 centiméterrel megnövelheti a tengervíz szintjét.

 

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Ötödével zsugorodtak a kínai gleccserek

Az elmúlt öt évtizedben összesen 7600 négyzetkilométernyit zsugorodtak a Kína területén található gleccserek, ez a teljes terület 18 százalékos csökkenését jelenti – közölte a Kínai Tudományos Akadémia legfrissebb tanulmányában. A folyamat hosszú távon a kelet-ázsiai ország folyóira is hatással lehet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás