A rovat kizárólagos támogatója

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A pályaművek közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.

Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt. A május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait – közölte az MTI-vel ma a Szépművészeti Múzeum.

Tájékoztatásuk szerint az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot írtak ki, amely 2015 áprilisában zárul le.

A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő öt szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és az épület megközelíthetőségét), továbbá a megvalósítás költségeit is. Kiemelt szempont volt, hogy a tervekben szereplő épületek minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.

A dokumentum szerint az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára.

Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétének megismerésére csak a döntést követően került sor.

A Liget Budapest projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, 60 százalékról 65 százalékra nő a zöldfelület a Ligetben. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd – hangsúlyozzák a kiírók.  A nyertes pályaművekről készült videoanimáció itt >>> , az azokhoz kapcsolódó látványtervek pedig itt >>> tekinthetők meg.
 

 A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a Design Terminálban 2015. január 7-én nyíló kiállításon is láthatók lesznek.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.  A nemzetközi bírálóbizottság elnöke Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnökei Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója voltak.
 

Betonkomplexum némi zölddel: megvan az új városligeti múzeumok tervezője >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás