A rovat kizárólagos támogatója

Közleményt tett közzé Jávor Benedek európai parlamenti képviselő a Paks 2. szerződés titkosításával kapcsolatban. Jávor szerit nem titkosítható 4000 milliárd forint elköltése, ezért az Együtt-PM listájáról megválasztott EP képviselő betekintést kér a titokká nyilvánított paksi megvalósítási megállapodásokba, és eljárást kezdeményez az adatvédelmi hatóságnál a vélhetően szabálytalan titkosítás miatt.

Jávor Benedek közleménye szerint a tervezett paksi bővítéssel kapcsolatban eddig nyilvánosságra hozott megállapodások (mint az orosz-magyar egyezmény, illetve a hitelszerződés) nem tartalmazzák a válaszokat a beruházás legfontosabb kérdéseire.

Nem tudható jelenleg, hogy mennyibe kerül majd pontosan a létesítmény, mit épít fel (és mennyiért) a Roszatom, illetve mit kell a magyar államnak magára vállalnia a kiegészítő beruházások közül. A részletek az év vége előtt sebtében megkötött három megvalósítási megállapodásban lapulnak, ezeket azonban az Orbán-kormány 15 évre titkosította.  Jávor Benedek az aláírás óta kéri a dokumentumokat az MVM-től, illetve a Paks II projektcégtől, ám az érintettek a papírok kiadását megtagadták, arra hivatkozva, hogy azokat az illetékesek titkosították. Ez azonban a politikus álláspontja szerint nem történhetett meg szabályosan, hiszen az atomerőmű ügyeiben született bírósági ítéletek sokasága tartalmazza, hogy az állami vállalat közfeladatot ellátó cég, amely közpénzekkel és közjavakkal gazdálkodik, így a szerződései – a személyes adatok kivételével – közérdekű adatnak tekintendőek.

Jávor ezért képviselői jogosítványaival élve betekintést kér a titkosított szerződésekbe, egyúttal pedig Péterfalvi Attilához fordul azt kérve, hogy az adatvédelmi hatóság kezdjen titokfelügyeleti eljárást, tisztázva, indokolt és törvényes volt-e a titkosítás. A Párbeszéd Magyarországért meggyőződése, hogy 4000 milliárd forintot egy jogállamban nem lehet titokban elkölteni – a közpénzek felhasználóinak vállalniuk kell az átláthatóságot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás