A rovat kizárólagos támogatója

1975. január elsején az országban másodikként megalakult a Kiskunsági Nemzeti Park. Hat területegysége jól tükrözte a táj mozaikos sokszínűségét, hisz volt közöttük homokpuszta, szikes tó, árvalányhajas buckavidék és ártéri dzsungel. Területe az alapításkor 30.628 hektár volt. A kezdetekben egyetlen bemutató tanösvény, illetve erdei tornapálya állt a nagyközönség rendelkezésére, Fülöpházán. Azóta sok minden megváltozott.

Jelentősen bővült az igazgatósághoz tartozó védett természeti területek nagysága, többször is átalakult a szervezeti felépítés, gyarapodtak a feladatok és egyre nagyobb hangsúlyt kapott az ismeretterjesztés.  A Kiskunsági Nemzeti Park területe mára kilenc egységre, több mint ötvenezer hektárra bővült. Ma már 100.000 regisztrált látogatót fogad évente. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több mint 20 tanösvényt tart fenn, látogatóközpontokat üzemeltet, és szakvezetett túrákra várja a természet iránt érdeklődőket. A legnépszerűbb nemzeti parki programok az áprilisi túzokdürgés, májusban az orchideák virágzása, és a késő őszi darules.
 

Létrejött a Körös-éri TK

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos veszélyeztetett állat- és növényfaj megtalálható, olyanok is, amelyek az egész világon csak itt fordulnak elő. Ilyen faj a kihaltnak vélt és nemrégiben újra felfedezett délvidéki földikutya, ami a világ egyik legritkább emlősállata. Felfedezése néhány évvel ezelőtt igazi tudományos szenzáció volt. Megőrzése érdekében 2013-ban új tájvédelmi körzetet – Körös-éri Tájvédelmi Körzet – hoztak létre, amelyről a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodik. 

 

 

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai túzokállomány, amely Közép-Európa legjelentősebb állománya, a KNP által irányított túzokvédelmi program ideje alatt 11%-kal gyarapodott, az egész világon csak itt előforduló tartós szegfű állománya pedig néhány év alatt többszörösére nőtt.” – mondta dr. Magyar Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság megbízott igazgatója.
A KNPI területén ma több helyen is zajlik úgynevezett élőhely-rehabilitációs munka, melynek során az emberi beavatkozások miatt károsodott védett természeti területeket és Natura 2000 területeket helyreállítják eredeti, természetközeli állapotukba. A Kiskunhalas melletti Fejetéki-mocsárban például föld alatti résfallal fogják visszatartani az elszivárgó vizet, a Böddi-széken pedig újra egyesítik az ötvenes években csatornával kettévágott szikes tavat.

A Böddi-szék nádasodó öbleA Böddi-szék nádasodó öble
A természetvédelmi szakembereknek ma már olyan kihívásokkal is szembe kell nézniük, mint amilyen a klímaváltozás, a területek kiszáradása, a legeltetéses állattartás visszaszorulása, vagy a gyorsan terjedő invazív növények visszaszorítása. Napjainkban a természetvédelmi programok többsége ezeket a problémákat igyekszik orvosolni.

További adatok, érdekességek a Kiskunsági Nemzeti Parkról:
• A Kiskunsági Nemzeti Park területe 50.523 hektár, de az igazgatóság a tájvédelmi körzetekkel és természetvédelmi területekkel együtt, több mint 80.000 hektár védelméről gondoskodik.
A Kiskunsági Nemzeti Park területegységei: Felső-Kiskunsági puszta, Felső-Kiskunsági tavak, Kolon-tó, Fülöpházi buckavidék, Orgoványi rétek, Bugac Szikra és az Alpári-rét, Peszéradacsi rétek, Miklapuszta
• A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén több mint 150 védett és fokozottan védett növény és közel 800 védett és fokozottan védett állatfaj található.
• A KNPI 10.000 hektár erdőterületen gazdálkodik, ami jóval nagyobb, mint a hegyvidéki nemzeti parkok által vagyonkezelt erdők.
• A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látja el a Duna-Tisza közén levő Natura 2000 területek természetvédelmi kezelését is.
• a KNPI 9 uniós támogatású természetvédelmi programot irányít, több mint 3,5 milliárd Ft értékben.

2015-ben 40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park és a működtetésére létrehozott igazgatóság. A park szeretettel vár mindenkit, hogy ünnepeljen vele, és jöjjön el az évforduló jegyében szervezett programjaikra: legyen tanúja izgalmas természeti jelenségeknek, ismerkedjen meg az itt élő állat- és növényfajokkal, szerezzen új ismereteket. A nemzeti parkban zajló munkát és a Kiskunság természeti értékeit bárki megismerheti, aki csatlakozik az igazgatóság által szervezett kirándulásokhoz. Az aktuális programokat a KNPI honlapján és Facebook oldalán lehet nyomon követni.

További információ kérhető: Gilly Zsolt Ökoturisztikai és környezeti nevelési oszt. vez. 30/4884-565, gillyzs@knp.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás