A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: wwf.hu

Az orrszarvúk illegális vadászatának megakadályozásáért kifejtett egyre nagyobb erőfeszítések ellenére 2014-ben tovább nőtt a gyilkolás: 1215 rinocéroszt öltek meg Dél-Afrikában. A védett fajok illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében ezért a márciusban megrendezendő botswanai nemzetközi találkozón előtérbe kerül a sürgős nemzetközi fellépés aktualitása.

A Dél-afrikai kormány által közzétett adatok szerint 2014-ben havonta több mint 100 orrszarvút öltek meg illegálisan, ez 21 százalékos növekedés a 2013-ban orvvadászok által elejtett 1004 állathoz képest.
„A gyilkolás mértéke arra utal, hogy az orrszarvúk orvvadászatát egyre inkább szervezett bűnözői csoportok gyakorolják. Az ország bátor vadőrei minden tőlük telhetőt megtesznek az orrszarvúk védelme érdekében, de az illegális kereskedelmet csak közös nemzetközi erőfeszítéssel lehet megállítani. Ez magában foglalja azt, hogy Dél-Afrika fokozza fellépését a vadászati termékek csempészetének megállítása érdekében, illetve, hogy Vietnám sürgős intézkedéseket tegyen az illegális termékek – például az orrszarvú szarvának – felhasználása ellen” – mondta Elisabeth Mclellan, a WWF Wildlife Crime Initiative (védett fajok kereskedelmével foglalkozó globális program) vezetője.

A Kruger Nemzeti Parkban – amely a Dél-Afrikai Köztársaság orrszarvúinak többségével rendelkezik – tavaly 827 rinocéroszt öltek meg. A park ezzel az egész elmúlt évben az orvvadászat epicentruma volt. Jelenleg Dél-Afrika körülbelül 20.000 orrszarvúnak ad otthont, ami a globális populációnak több mint 80 százaléka.

Forrás: panda.org

„Bár a védett fajok kereskedelme elleni fellépés világszerte növekszik, a rinocérosz orvvadászati rekord mégis azt igazolja, hogy az eddigieknél sokkal többet kell tenni. 2015-ben együtt kell dolgoznunk a stratégiai célok érdekében, melyek legnagyobb hatása és eredménye a lehető legnagyobb előny elérése az orrszarvúink számára” – mondta Dr. Jo Shaw, a dél-afrikai WWF Rhino Programme menedzsere. A Dél-afrikai hatóságok bejelentették, hogy 2014-ben 386 embert vettek őrizetbe orrszarvúk ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Hozzátették, ez főleg az ország vadőrei által tanúsított odaadásnak és elkötelezettségnek köszönhető. A jogszabályok kikényszerítésének fokozása önmagában azonban nem elegendő.

„Most minden szem a márciusban megrendezendő, védett fajok kereskedelmére fókuszáló botswanai konferenciára szegeződik, ahol a világ kormányai további lépéseket tesznek a rinocéroszok és más veszélyeztetett fajok nemzetközi csempészettől való megmentéséért” – tette hozzá Mclellan.

 

Orrszarvú gyilkolási rekord

Orrszarvú gyilkolási rekord

Rekordszámú orrszarvút öltek meg orvvadászok a Dél-Afrikai Köztársaságban. A környezetvédelmi minisztérium szerint idén már 1020 állatot pusztítottak el a bűnözők a hatóságok intézkedései ellenére.

A szarvukért vadászott állatok közül 2013-ban 1004 esett az orvvadászok áldozatául, ez volt a korábbi rekord. Idén január óta már 1020 tetemnél tartanak" – közölte a miniszter.  A hatalmas testű emlősállatok orvvadászata 2007 óra évről évre egyre intenzívebbé válik. A legtöbb orrszarvút a Mozambikkal határos, világhírű Krüger Nemzeti Park területén ejtik el, 672 tetemet találtak ott idén a vadőrök. Tovább >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás