A rovat kizárólagos támogatója

A WWF ma jelentésében figyelmeztetett, hogy szemétlerakóvá válhat a Nagy-korallzátony, ha az ausztrál kormány nem tiltja be teljesen az UNESCO világörökségi listáján szereplő tengeri természetvédelmi terület kotrásakor keletkezett hulladék lerakását.

"Ha nem történik semmi, a Nagy-korallzátony szemétlerakó hellyé és tengeri gyorsforgalmi úttá válhat" a civil szervezet szerint. Ausztrália januárban rendelte el a kotrási hulladék lerakásának tilalmát. Az intézkedéssel azt kívánta elkerülni, hogy a Nagy-korallzátony felkerüljön a veszélyeztetett világörökségi színhelyek listájára.

Környezetvédők szerint a hulladék lerakása veszélyezteti a helyszínt, mert a környezetükbe kerülő méreganyagok miatt elpusztulhatnak a világ legnagyobb telepét alkotó korallok és algák. A jelentés szerint a kikötőknek a Nagy-korallzátony övezetében történő terjeszkedése szintén veszélyezteti a helyszín természeti szépségét.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) számításai szerint a tervezett kikötőbővítések révén a térség kikötőinek szénszállító kapacitása a jelenlegi éves 267 millió tonnáról 637 millió tonnára nőne, amely megközelítené a világ legnagyobb kikötőjét, Sanghajét. A szervezet szerint erre a bővítésre amúgy sincsen szükség, mert a kikötők kapacitása többnyire így is kihasználatlan.

Az UNESCO február 1-jét szabta meg határidőként az ausztrál kormánynak, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a Nagy-korallzátony védelmére, ellenkező esetben felveszi a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Ausztrália állítja, hogy tanúbizonyságot adott az UNESCO-nak eltökéltségéről azzal, hogy tíz évre betiltotta a legfontosabb kikötőkön kívüli újabb övezetekben a kotrást. "Tudjuk, hogy veszélyek leselkednek a korallzátonyra, de jelentős haladást értünk el. Fontos bizonyítékok vannak arra, hogy az erőfeszítéseink nem jelentéktelenek" – jelentette ki a múlt héten Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter. (MTI)

 

Életre kelnek a korallok

Életre kelnek a korallok

A legtöbb hawaii korall regenerálódott a kifehéredésből. Egy új vizsgálat szerint a tavaly az átlagosnál melegebb víz sújtotta hawaii korallzátonyok nagy részének sikerült helyrerázódnia.

Tavaly az átlagnál melegebb óceán a hawaii korallok nagy részénél az algák eltűnését – úgynevezett kifehéredés, mert az algák elveszítésével színük is megváltozik – okozta, és sokan attól tartottak, a virágállatok elpusztulhatnak. A hawaii Föld és Természeti Erőforrások Minisztériumának legújabb felmérése szerint olybá tűnik, a kifehéredett korallok nagy része regenerálódott. Mindennek ellenére úgy vélik, a tavalyi év eseményei meggyengítették őket, így könnyebben megbetegedhetnek, ezenkívül védtelenebbé válnak a későbbi melegedésekkel szemben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás