A rovat kizárólagos támogatója

Egy éve a népszabadság elsőként számolt be arról, hogy megdöbbentően elhanyagolt állapotba került egy veszélyeshulladék-tároló telep Balmazújváros-Lászlóháza határában. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában éveken át nem megfelelő körülmények között tároltak mintegy 2000 tonna rendkívül veszélyes anyagot, s a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre.

A debreceni Terepszemle Stúdió feltárása nyomán egy évvel ezelőtt  ugyan a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség akkor azonnal intézkedett, s megszüntették a szivárgást, kijavították a kerítést, megoldották a telep őrzését, a kiszóródott hulladékot pedig hordókba rakták, a méregteleppel kapcsolatos kormányzati ígéretek közül az elmúlt egy évben semmi sem valósult meg.

A tavalyi bejáráson ugyanis Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori, környezetügyért felelős államtitkára megígérte, hogy kormányülésre előterjeszti a veszélyeshulladék-tároló ügyét, de azt a kormányváltásig nem tette meg. Illés Zoltán megígérte azt is, hogy a felszámolás 350-360milliós költségeinek előteremtésére külön pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi a kormánynál, ám sem a második, sem a harmadik Orbán-kabinet nem hozott létre ilyen pénzügyi alapot. Illés Zoltán egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy három-négymilliárd forintot kellene elkülöníteni a balmazújvárosihoz hasonló hulladéktárolók felszámolására, ugyanis az ilyen létesítmények száma országszerte mintegy háromszázra tehető. Az Orbán-kormány azonban nem különített el forrást a telepek felszámolására.

Veszélyes hulladék a Hortobágyon Veszélyes hulladék a Hortobágyon 2014 január
A képre kattintva galéria nyílik.

Súlyos kijelentést tett egy évvel ezelőtt Tiba István, Balmazújváros volt polgármestere, a térség fideszes parlamenti képviselője, aki közölte: a városában jelentősen meghaladja az átlagot a fiatalok vérképzőszervi megbetegedése, amire az orvosok nem találnak magyarázatot. Hozzátette: felvetődött az is, hogy a veszélyeshulladék-tároló közelsége szerepet játszhat az átlagosnál nagyobb számú megbetegedésekben, így mindenki számára megnyugtató lesz, ha a várostól pár kilométerre lévő telepet felszámolják. A politikus mondandóját hitelesíti, hogy civilben orvos – ugyanakkor Tibának sem sikerült elérnie, hogy megkezdődjön a telep felszámolása.

Gazdátlan hortobágyi mérgek Gazdátlan hortobágyi mérgek 2014 január
A képre kattintva galéria nyílik.
A minap Kácsor Zsolt a Népszabadság újságírója is visszatért a telepre, ahol azt tapasztalta: a csurgalékvíz-tárolót vélhetően nem megfelelően tisztították meg, így megtelt, ezért onnan az esetlegesen szennyezett víz átfolyt az esővíz-elvezetőkbe, s a csapadék a telepen kívülre, valószínűleg a vízbázisba került.
 

Illés Zoltán a napokban bírálta a szaktárcát a hortobágyi méregtelep miatt, mire a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a közleményében a volt államtitkár szavait „ostobaságnak” minősítette. Az FM szerint Fazekas Sándor tárcavezető minden rendelkezésére álló eszközzel fellépett a veszélyeshulladék-tároló problémájának rendezése érdekében, a kormány pedig folyamatosan foglalkozik az üggyel, a kérdésben rendszeres a konzultáció a tárca és a kabinet között.

Arra nem tért ki a közlemény, ha ez így van, akkor miképpen lehetséges, hogy a tároló felszámolása meg sem kezdődött, és pénzt sem sikerült erre szerezni?
 

 

 

 

 

 

 

Viszi az esővíz a mérgező fémeket a Hortobágyon

Viszi az esővíz a mérgező fémeket a Hortobágyon

Tavaly januárban írtuk meg: súlyos szennyezők a Hortobágyi Nemzeti Park határán már a környezetben. A Greenpeace bevizsgáltatta a múlt héten vett mintáit. A határérték több mint 20-szorosa a króm, 7-szerese az ólom.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás