A rovat kizárólagos támogatója

Kivonul Romániából a Chevron. Az amerikai vállalat tegnap közleményben jelentette be, hogy befejezte az ország keleti részében koncesszióba vett területeken a próbafúrásokat, és úgy döntött, nem kezdi meg a kitermelést.

A kommüniké nem teszi egyértelművé, hogy a kivonulás a talált gázkészletek elégtelenségével függ-e össze. Azt írja: a Chevron a romániai projektnél előnyösebb beruházási lehetőségekkel rendelkezik globális szinten. Ugyanakkor az amerikai vállalat azt is megjegyzi, hogy a román hatóságok a törvény szerint kötelesek titokban tartani a próbafúrások eredményeit.

A Chevron 2013 végén kezdett próbafúrásokat a Románia keleti határán fekvő Vaslui megyében. Az amerikai vállalat alkalmazottai valóságos közelharcot vívtak a helybéliekkel, akik több hétig gyakorlatilag a testükkel akadályozták meg a Chevron szondájának felállítását.  Három hete a Chevron bejelentette, hogy faladja a lengyel palagáz terveit.
 

A helyieket óriási nyomás alatt tartják

A nol.hu helyszíni riportja a
témáról >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Chevron által alkalmazott úgynevezett hidraulikus törés (fracking) technológia keretében homokkal és vegyszerekkel kevert, nagy nyomású vizet sajtolnak a kőzetbe, hogy kitermeljék onnan a gázt. A helybéliek attól tartottak, hogy a vegyi anyagok és a gáz megmérgezik a talajvizet a tiszta ivóvízben amúgy szegény régióban. A román rendőrség végül, kéthavi huzavona után erőszakkal felszámolta a palagázellenes tüntetők táborát, és megtisztította a területet a Chevron munkagépei előtt- írta a nol.hu.

Kutatófúrásai ellen összefogtak a helyiek és a környezetvédők.

A kivonulást hivatalosan még nem jelentették be Romániában, de Victor Ponta miniszterelnök már a múlt év végén közölte, hogy a Chevron nem talált palagázt romániai próbafúrásai alkalmával. A szénhidrogén-termékek világpiaci árának visszaesése közepette az amerikai cég a közelmúltban felhagyott a lengyelországi és ukrajnai palagáz-üzlettel is – közölte a román Hotnews.ro hírportál.  A számára kedvezőtlen piaci változások mellett a Chevron erős ellenállásba is ütközött Romániában környezetvédő és településeiket féltő helyi lakosok részéről. Az amerikai cégnek több ízben le kellett állítania a próbafúrásokat a moldvai (Kelet-Románia) Pungesti községben, ahol palagáz-ellenes tüntetők csaptak össze a karhatalommal.  2013. decemberében különleges közbiztonsági övezetté nyilvánították a térséget, ahol a csendőrök szükségállapothoz hasonló fokozott ellenőrzést vezettek be.

A palagáz-kitermelés ellenzői veszélyesnek és környezetrombolónak tartják az amerikaiak által alkalmazott technológiát, vagyis azt, hogy homokkal és vegyi anyagokkal kevert vizet sajtoljanak nagy nyomáson a kőzetbe, annak megrepesztése, illetve az ott lévő gáz kiszabadítása érdekében.  A fúrások kis erősségű földrengéseket okozhatnak, a legnagyobb kockázatot azonban nem az ivóvízkészletek elszennyezése, hanem a szivárgó metán jelenti, főleg akkor, ha a kitermelés lakott terület közelében folyik. Pungesti-nél 3000 méterre fúrtak le; a helyszín a falu közelében, a településtől 950 méterre található Továbbá nem mindig lehet pontosan tudni, hogy a fúrást végző cég milyen vegyszereket alkalmaz.

Orosz befolyás?

Korábban egyes román lapok arról cikkeztek, hogy Moszkva érdekeit sértené, ha Romániában elindulna a palagáz kitermelése, mert ezzel csökkenne a térség és az egész Európai Unió energetikai kiszolgáltatottsága. Az Evenimentul Zilei jobboldali napilap 2013-ban azt állította, hogy „nem a moldvai kisvárosokban és falvakban hirtelen megélénkült polgári öntudat”, hanem Oroszország áll a palagáz elleni romániai tüntetések hátterében.  Victor Ponta román miniszterelnök tavaly bírálta a tüntetőket. Szerinte hasznos lenne tudni, mennyi palagázzal rendelkezik Románia, majd utána kellene dönteni, hogy kitermelik-e. (MTI)
 

Pénzügyi összeomlással fenyeget a palagáz biznisz: egy forradalom háttere

Pénzügyi összeomlással fenyeget a palagáz biznisz: egy forradalom háttere

Amint összeomlik a palagáz boom, várhatóan Oroszországot okolja majd az Egyesült Államok politikai jobb oldala. Újabb pénzügyi válsággal fenyeget a fracking "buborék", az összeomlásról az "oroszok által pénzelt" fracking ellenzők tehetnek majd… Új szereplő a globális játszmában.

Kapcsolódó anyagok:

Palagáz: sokasodó kérdések Európából

A Chevron is faladja a lengyel palagáz terveit

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás