A rovat kizárólagos támogatója

Bámulatos tempóban csökken a napenergia költsége. 2005-ben egy kWh-nyi napenergia ára Németországban 40 eurocent volt, 2014-re ez 9 eurocentre esett. Ugyanez atomerőműben termelve akár 11 eurocent is lehet, míg a legolcsóbbnak tartott gáz és szénerőművek 5-10 centért termelnek ennyi áramot.

A napenergia már most is versenyképesnek számít, hála az elmúlt évek gyorsütemű fejlesztéseinek. A napenergiát termelő fotovoltaikus elemek előállítási költsége a tömegtermelés beindulása miatt rohamtempóban zuhan. Németországban az új naperőművek már 80 százalékkal olcsóbbak, mint pár éve. A német Agora Energiewende felkérésére a Frauenhofer Institute végzett meglehetősen konzervatív számításai szerint csak a már ismert technológiák fejlődésével számolva 2025-re Dél- és Közép-Európában 4-6 centbe, vagyis mostani árfolyamon 13-19 forintba kerülhet majd egy kWh napenergia.

Ugyanennyi energiát a Pakson épülő két új reaktorblokk a legoptimistább, a tervezett beruházási költségekkel, finanszírozási feltételekkel és az erőmű 60 éves garantált üzemidejében 92 százalékos teljesítménykihasználásával számoló számítások szerint önköltségi áron 17 forintért termelhet majd.  Vagyis már az új paksi erőmű üzembehelyezésekor annyiért fog áramot termelni, mint amennyiért a naperőművek termelhetnének, de míg a paksi áram ára hatvan éven át ugyanannyi maradna, a napenergia előállítási költsége az Agora tanulmánya szerint 2050-re, a paksi erőmű tervezett üzemidejének felére  már kWh-ként 2-4 centre, 7-13 forintra csökkenhet. És akkor még a lehetséges, a napenergiát még olcsóbbá tevő technológiai áttörésekkel nem is számoltak- írta a 444.hu ma  Jávor Benedek Facebook-oldala hivatkozva.

Persze a napenergia terjedésének vannak buktatói. A legkomolyabb ezek közül a szabályozási környezet lehet, ami már most ötven százalékkal drágíthatja a naperőmű-beruházásokat. A naperőművek tőkeintenzív beruházások, vagyis a költségek legjelentősebb része egybőll a beruházás kezdetén jelentkezik. Ennek következménye, hogy az ilyen beruházások finanszírozásánál most jelentős kockázati felárral számolnak a bankok, ami drágítja a beruházást. A Frauenhof Institute szerint megfelelő szabályozási környezettel ezek a költségek mérsékelhetők volnának, ez pedig még inkább megtérülővé tehetné a napenergia használatát.

A tanulmány rövid összefoglalóját itt olvashatják, a tanulmányt innen tölthetik le (.pdf).
 

A megújulós világ ki fog minket röhögni.

A megújulós világ ki fog minket röhögni.

Miközben Orbán Viktor a Roszatomon keresztül unokáinkat is eladósítja Putyin Oroszországának, és megadóztatja a napelemeket is, a világban a nukleáris energia helyett egyre inkább a valóban környezetbarát megújuló technológiák kerülnek előtérbe. Íme a legújabb fejlesztés, melyet ajánlunk L. Simon László fideszes " energia irodalmár" figyelmébe.

Miközben Magyarországon a napelem-piacot sorra érik a csapások, aközben Európa fejlettebb országaiban gőzerővel telepítették a napelemeket. A gyártás terén az olcsó kínai eszközök kiszorították a kontinens legnagyobbjait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás