A rovat kizárólagos támogatója

Blokkolta az Európai Unió a Paks2-projektet, azaz a 12 milliárd eurós orosz-magyar atommegállapodást, írta a Financial Times
Giró-Szász András cáfolta, Navracsics Tibor viszont megerősítette, hogy az EB beintett a bővítésnek. Nem lehetett kérdezni Paks-ügyben a szóvivőtől. Ki adja a sugárzást?

Blokkolta az Európai Unió a Paks2-projektet, azaz a 12 milliárd eurós orosz-magyar atommegállapodást, írja a Financial Times, a döntés valószínűleg szítja majd a Kreml és Brüsszel közötti feszültséget. Az Európai Bizottság döntése Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is kedvezőtlen, aki az ukrajnai konfliktus ellenére kereste a Kreml kegyeit.  A lehetséges EU-s kifogásokról januári cikkében írt az index. Navracsics Tibor az Indexnek megerősítette a Financial Times értesülését.  Az MTI közben azt írja: Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit, az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez." Nem igaz, hogy az Európai Unió blokkolta volna a Paks II. atomerőmű építését" – mondta Giró-Szász.

A szerződés, melyet Oroszország és Magyarország kötött, elmélyítette volna Moszkva közép-európai kereskedelmi szálait, emlékeztet a lap. „Számos EU-tisztségviselő aggodalmának adott hangot, hogy Moszkva energiapolitikájával megosztja Európát, és aláássa a térség konszenzusát a kelet-ukrajnai helyzet miatti szankciók tekintetében” – írja Andrew Byrne és Christian Oliver.  Hetekig folyt a vita a Roszatom-szerződésekben foglalt technikai, pénzügyi és fűtőanyag-ellátási kérdésekről. Minden fűtőanyag-ellátási szerződést jóvá kell hagynia az Euratomnak. Az Euratom elutasító döntését Magyarország megfellebbezte, de a lap azt írja: "Három, a tárgyalásokra rálátó forrás is megerősítette, hogy az Európai Bizottság kiáll az Euratom elutasító döntése mellett."   Az Euratom azt kifogásolta, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importált volna nukleáris üzemanyagot (hasadási láncreakció előállítására alkalmas anyagot, általában uránt, azaz az atomreaktorok töltetét).  A döntést a lap szerint múlt héten hozták meg egy brüsszeli ülésen, melyen mind a 28 EU-s biztos, köztük Navracsics Tibor is jelen volt.

A döntés blokkolja a paksi bővítést – ha Magyarország nem hagyja annyiban, újabb fűtőanyag-megállapodást kell kötnie, vagy jogi lépéseket kell kezdeményeznie a Bizottság döntése ellen. A lap szerint a döntés bekavar azokba a tervekbe, amit Orbán Viktor szőtt arról, hogy szorosabbra fűzi a viszonyt Oroszországgal. Részletek az indexen >>>
 


Reagált a Financial Times a kormány vádjaira

Kovács Zoltán kormányszóvivő mai sajtótájékoztatóján hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial értesülését, tegnap pedig azt is elmondta, helyreigazítást fognak kérni a laptól.  Twitteren válaszolt Kovács Zoltán kormányszóvivő vádjaira a Financial Times budapesti tudósítója.
„Kitartunk a cikk állítása mellett” – üzent röviden a magyar kormánynak Andrew Byrne. A Financial Times budapesti tudósítója brüsszeli kollégájával együtt írta a cikket, amely szerint az Európai Bizottság leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. 


Közleményt darált el a kormányszóvivő Paks ügyében

 A Financial Times és forrásainak csütörtöki híradása teljesen hamis és félrevezető a paksi bővítéssel kapcsolatban. Az ügyben folyó tárgyalások részletei minősített adatnak számítanak, így azokról nem adhatnak tájékoztatást – lényegében erről szólt Kovács Zoltán kormányszóvivő alig néhány perces reagálása ma reggel a Financial Times tegnap esti cikkével kapcsolatban. A sajtótájékoztatón nem tehettek fel kérdéseket az újságírók.


Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselője szerint patthelyzet alakult ki, a feloldása az orosz fél jóindulatán múlik, ráadásul az adott erőműtípushoz más cégeknek nincs fűtőelemük.  Az EP-képviselő úgy látja, a kormány harapófogóba szorult: egyedül a Roszatomra nem lehet alapozni az üzemanyag-beszerzést, más cég viszont nem gyárt fűtőelemeket ehhez az erőműtípushoz. A Paksra tervezett VVER 1200-as reaktor egy egészen új konstrukció, amely Oroszországon kívül sehol sem üzemel, így a korábban hírbe hozott Westinghouse-nak sincs hozzá fűtőanyaga. Ezt a tényt Jávor kérdésére az amerikai vállalat illetékese is megerősítette, és azt is kijelentette, hogy nem tárgyalnak és nem állapodtak meg a magyar kormánnyal.

Az egyelőre tervezés alatt álló finnországi Fennovoima erőmű a két új paksi blokkhoz hasonlóan VVER 1200-as lesz – ott úgy oldották meg az üzemanyag-dilemmát, hogy a finnek éveken át egyeztettek az EU-val, és végül megállapodtak abban, hogy az első időkben garanciális okokból a Roszatom szállít majd, utána pedig nemzetközi tendert írnak ki a fűtőelem-beszerzésre.  Egy új fűtőanyagtípus kifejlesztése évekig tart, és akár százmilliárdos kiadást is jelenthet, ami a rendkívül szűk piac miatt a gyártónak nem feltétlenül éri meg. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor minden bizonnyal a magyar államnak is be kell szállnia a finanszírozásba, ami még hozzáadódik a bővítési költségekhez (korábban a régi paksi blokkokhoz is kifejlesztettek alternatív üzemanyagot – részben magyar pénzből –, de sosem használták Magyarországon).

Jávor Benedek a nol.hu-n emlékeztetett rá: a bizottság a magyar–orosz megállapodás további pontjait, köztük a tiltott állami támogatás gyanúját fölvető finanszírozást és a nemzetközi tender elhagyását is vizsgálja, vagyis további akadályok is lehetnek még a bővítés uniós elfogadtatásának folyamatában (a Finan­cial Times múlt heti írása azt valószínűsítette, hogy ezekben az ügyekben is elbukhat a magyar kormány).  Jávor legutóbb az atomtitok-törvény miatt tett panaszt Brüsszelben; jó eséllyel az Áder János államfő által most aláírt jogszabály is az uniós jogba ütközik, ami újabb kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet. Az EP-képviselő szerint a Fidesz titkosítási mániája és egyeztetésundora sokba fog még kerülni az adófizetőknek.
 

Nem lehetett kérdezni Paks-ügyben a szóvivőtől

Világos szabályok vannak Európában, amit mindenkinek be kell tartania – így reagált Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke arra, hogy az EU leállította a paksi bővítésről szóló megállapodást. Lázár János szerint az EU-nak nem érdeke, hogy blokkolja a paksi beruházás. A kormányszóvivőtől nem lehetett kérdezni.  A szocialista országgyűlési képviselő szerint a kormány elkapkodta a beruházást, az erről szóló vitának csak 2020 körül kellett volna megindulnia, mivel az erőmű még hosszú évekig működőképes. Gőgös úgy fogalmazott, a Fidesz azért sietett a döntéssel, hogy a beruházásból még tudjon lopni, mert erre az ellenzéki politikus szerint 2018 után már nem lesz lehetősége. Részletek az origó összeállításában >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás