A rovat kizárólagos támogatója

Az Euratom és az Európai Bizottság egyhangúan elutasította, hogy Magyarország az új paksi blokkok üzemanyag-ellátásában monopóliumot biztosítson az orosz Roszatom vállalatnak. „Paks II Magyarországot csak még függőbbé teszi Oroszországtól, nem függetlenebbé. És ez nemcsak a mi véleményünk, hanem az Európai Bizottságé is” – nyilatkozta Jan Haverkamp, a Greenpeace nemzetközi atomenergia-szakértője.

A Greenpeace szerint itt az alkalom a magyar kormány számára, hogy további súlyos veszteségek nélkül leállíthassa a projektet. A zöld szervezet emellett teljes átláthatóságot, illetve valódi társadalmi párbeszédet is követel.  Az Európai Bizottság döntése világosan megmutatta, hogy az atomerőmű-bővítésnek nemcsak a környezeti, hanem a gazdasági és politikai kockázatai is súlyosak.

A paksi beruházás kapcsán további uniós vizsgálatok is zajlanak. Egyrészt a tiltott állami támogatásnak, másrészt az uniós versenyjog megsértésének a gyanúja is fennáll. 2014-ben ezért az Energiaklub és a Greenpeace az Európai Bizottsághoz, illetve az Aarhusi egyezmény Jogkövetési Bizottságához fordult.

„Paks II több sebből vérzik. Épp a fukusimai tragédia negyedik évfordulóján látta el kézjegyével Áder János köztársasági elnök a törvényt, amely gyakorlatilag a paksi beruházással kapcsolatos összes adatot titkosíthatóvá teszi 30 évre. A beruházás így teljesen átláthatatlanná válhat, mindenfajta társadalmi kontrollt kiiktatva. A Greenpeace tavalyi tanulmánya alapján a Roszatom részvétele a projektben további súlyos kockázatokat jelent” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása mindezeken felül azt is bemutatta, hogy a magyar lakosság 60%-a ellenzi jelenlegi formájában a paksi beruházást, és a lakosság kétharmada kifejezetten a megújulókat támogatja.

A Greenpeace számára egyértelmű, hogy a magyar kormány nem törődik a paksi beruházás veszélyeivel. Továbbra is bízunk abban, hogy ezen tévedésüket mihamarabb belátják.

 

10 helyett akár 18 milliárd euróba is fájhatna Paks 2 – de nem lesz

10 helyett akár 18 milliárd euróba is fájhatna Paks 2 - de nem lesz

A Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára szerint szokatlanul gyorsan döntött az Európai Bizottság a paksi fűtőelemekről. A hir24-nek nyilatkozó Illés Zoltán szerint lehetetlen egy orosz atomerőműbe máshonnan fűtőelemet hozni. És nemcsak ez a gond. A tervezési hiányosságok miatt is újabb vétó jöhet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás