A rovat kizárólagos támogatója

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága támogatta az állami vagyonról szóló törvény tervezetéhez benyújtott, természetvédelmi szempontból kedvező módosító javaslatokat. A természetvédők szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a kormány eredeti javaslata sérti a természeti erőforrások védelmét. Az Élőlánc megkongatja a vészharangot a nemzeti parkokért!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország üdvözli, hogy a természetvédelmi intézményrendszer tervezett változtatásával kapcsolatos aggályoknak már nemcsak a civilek adnak hangot. A T/3788 számú „az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvénytervezethez tegnapelőtt délután két módosító javaslat került az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elé. Bencsik János (Fidesz) és Sallai R. Benedek (LMP) által beterjesztett javaslatok a tervezetet úgy módosítanák, hogy a védett területek vagyonkezelési feladatait alapvetően a nemzeti parkok lássák el.

A bizottság többsége igennel voksolt az egészséges környezethez való alapjogot sértő, alkotmányos visszásság aggályát felvető törvénytervezet ellen benyújtott javaslatra. Így a szavazás végeredményeként a bizottság mindkét módosító javaslatot támogatta, ezzel egyértelműen hangot adva a kormány ezen terve feletti aggodalmának.

„Mindkét módosító javaslat az előterjesztés természetvédelmi vonatkozású paragrafusainak javítását célozza. Ezeknek a javaslatoknak támogatásával a Fenntartható fejlődés bizottsága egyértelműen kiállt a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet ellen.” – mondta Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója. „Kíváncsian várjuk a kormány reakcióját: mi továbbra is a tervezet visszavonását szorgalmazzuk.” – fejezte be az igazgató.

Az ügy érdekessége, hogy a 10 tagú bizottságban 7 fő Fideszes.

 

Terítéken a természetvédelmi földvagyon

Terítéken a természetvédelmi földvagyon

A három legnagyobb magyar természetvédő civil szervezet károsnak, alkotmányellenesnek és szakmailag indokolatlannak tartja a múlt héten az országgyűlésnek benyújtott állami földvagyonról szóló törvényjavaslatot.  A természetvédők a nemzeti park igazgatóságok jogosultságait csorbítani szándékozó jogszabálytervezet visszavonását kérik a kormánytól.

 

 

 

 

 

 

Az Élőlánc megkongatja a vészharangot a nemzeti parkokért!

Magyarország nemzeti vagyonának szerves részét, a mai és a jövő nemzedékek létalapját alkotják hazánk természeti erőforrásai és természeti öröksége. Védett természeti területeink ezért nem hasznosításra váró földterületek, hanem természeti örökségünk megőrzésének és fenntartásának színterei. A fenntartás és kezelés terén a szakértelem mellett a vagyonkezelői jog gyakorlása kulcskérdés. Az országgyűlés által elfogadott IV. Nemzeti Természetvédelmi Alapterv szerint "A természetvédelmi érdekek érvényesítése leghatékonyabban a vagyonkezelői jogok gyakorlása útján valósítható meg…” (29. old.).

Teljesen elhibázott és végzetes következményekkel fenyeget az a kormányzati koncepció, amely védett természeti területeinket az egyéb állami földterületekkel összevonva egységes elvek alapján kívánja hasznosítani, ezért most a szakértelménél fogva a fenntartásra és kezelésre hivatott nemzeti parki igazgatóságokat vagyonkezelői jogosítványuktól megfosztja. Szilárd meggyőződésünk, hogy Magyarországnak nem érdeke, hogy a közpénzekből létrehozott és fenntartott védett természeti területeinket gazdasági érdekeknek szolgáltassák ki, a haszonszerzés színterévé tegyék, kezelésük és fenntartásuk ellehetetlenítésével természeti örökségünket végveszélybe sodorják. A T/3788 számú törvényjavaslat az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról azonban pontosan ezt fogja eredményezni. Kérünk ezért minden képviselőt, hogy lelkiismeretére hallgatva a javaslatot utasítsa el.  

Magyarország, 2015. március 24. 
Élőlánc Magyarországért
Lendvai Gábor  ökológus 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás