A rovat kizárólagos támogatója

Úgy tűnik újabb csapás készülődik a magyar természetvédelem ellen. A földmutyi után ezúttal a felsőoktatás oldaláról. Meg akarják szüntetni a természetvédelmi mérnök képzést mind az öt agrárintézményben. Már a nagyobb zöld szervezetek is tiltakoznak.

Több mint tíz év után megszűnhet a természetvédelmi mérnök képzés az ország valamennyi felsőoktatási intézményében. Hazánkban a graduális természetvédelmi mérnök képzés levelező szakon 2002-ben, nappali szakon 2003-ban indult. Ma 5 helyen folytatnak ilyen képzést: a soproni az erdőmérnök-képzésből, a gödöllői, debreceni, keszthelyi, és a kaposvári az agrármérnök-képzésből nőtt ki.

Problémák:

• A környezetgazdálkodási agrármérnök-képzésben részt vevők az általános agrármérnök-képzésen túl elsősorban környezetvédelmi ismereteket kapnak, ezért ezen szakemberek nem helyettesíthetik a természetvédelmi mérnököket.

• A hazai természetvédelemnek presztízsveszteség, ha a korábban kiharcolt képzést hagyja megszüntetni. (Korábban a természetvédelmi és vadgazda mérnöki képzést akarták összeolvasztani, az önállóság mellett a természetvédelmi államtitkárság akkor határozottan kiállt.)
A hazai természetvédelemnek – ha nem sikerül a szakot megtartani – újabb nagy pofont adnak! 

A WWF Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint ez ismét egy olyan törekvés, mely gyengíti a hazai természetvédelmet szolgáló intézményrendszert, ezért aggasztó a természeti értékeink jövője szempontjából.

A három szervezet mai közleményében leszögezi, hogy az oktatásért felelős államtitkárság csökkenteni készül a felsőoktatásban kialakított szakok számát, amely az összes alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzést érinti. A koncepciónak az ország öt felsőoktatási intézményében – Debrecenben, Gödöllőn, Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban – működő természetvédelmi mérnök képzés is áldozatul eshet.  „A több mint tíz éve működő természetvédelmi mérnök képzés fontos utánpótlást biztosít a védett területek kezelését irányító szakembergárda fenntartásában” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.  „Sem az általános agrármérnök képzés, sem a környezetgazdálkodási agrármérnök képzés nem helyettesítheti a speciális ismereteket átadó természetvédelmi mérnök képzést. Sajnos úgy látjuk, hogy a döntés újabb irányból gyengíti a hazai természetvédelmet, illetve az ahhoz kapcsolódó, oktatással és vagyonkezeléssel foglalkozó intézményeket.” – folytatta az igazgató.

„Fontos lenne megtartani az olyan alkalmazott környezet- és természetvédelmi képzéseket, mint a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki képzés, legalább a felsőoktatási intézmények egy részében. Reméljük, hogy a héten esedékes kormánydöntés eredményeképpen elfogadható kompromisszum fog születni” – tette hozzá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás