A rovat kizárólagos támogatója

Szörnyű kínok közt pusztulnak el az őzek. Ötven és száz közé tehető a szántóföldre kiszórt pocokméreg hatására elhullott őzek száma Orosháza környékén. A vadászok és a földhasználók egymás elől igyekeznek összeszedni a tetemeket.

Az egykori orosházi Dózsa Tsz volt földjein raktak ki március elején többmázsányi pocokmérget a földhasználók. A Békés Megyei Kormányhivataltól kapott információ alapján Prokum B nevű szerről volt szó, amelynek Magyarországon nem engedélyezett a szántóföldi használata, Romániában azonban igen. Mivel Románia is EU-tag, a szert bárki behozhatja Magyarországra.

A legnagyobb értéket a méreg hatására elpusztult őzek képviselik. Számukat a vadászok eddig 50-100 darab közé teszik. Azért ennyire pontatlan a becslés, mert a szerencsétlen állatok lassú kínhalállal, több nap alatt pusztulnak el a kukoricába kevert méregtől. Információink szerint a vadászok és a földhasználók versenyeznek, ki viszi el a tetemeket, mert ez pénzt jelent a kártérítési perben.

Egy őzsuta csak 50-60 ezer forintot, egy bak megfelelő aganccsal akár 800 ezer-egymillió forintot is érhet. A vadászok szerint a földhasználók elásták az általuk összeszedett tetemeket. Ráadásul nemcsak őzek hullottak el, hanem nyulak és fácánok is. Vannak arra utaló jelek, hogy védett ragadozó madarak is elpusztulnak, miután ettek az elhullott állatok húsából.

 

Őztetemek az orosházi erdőszélen

Őztetemek az orosházi erdőszélen forrás: nol.hu

Felmerült, hogy rongálás vagy állatkínzás bűncselekménye miatt a rendőrségnek is lenne dolga az üggyel. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre azt írta: figyelemmel kíséri az ügyet, és ha bármilyen bűncselekmény gyanúja merül fel, elrendelik a nyomozást. 
A pocokinvázió tavaly nagy károkat okozott a Békés megyei gabonaföldeken. Van, akiben az a gyanú is fölmerült, hogy esetleg nem is a pockok, hanem a vadak ellen használták a szereket, mert az általuk a szántóföldi növényekben okozott kár miatt is állandó a vita a vadásztársaságokkal- írta a nol.hu.
 

Erdőkben is mérgezhetik a mezei pockokat

Erdőkben is mérgezhetik a mezei pockokat

A 2014. évi túlszaporodás és az év végi enyhe időjárás hatásának következményeként már nem csupán szántóföldi területeken okoznak kárt a mezei pockok. Az erdészeti hatóság jelentései alapján több dunántúli erdészeti területen is megjelentek a rágcsálók.

Unióban tiltott szerrel a magyar pockok ellen

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás