A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy kígyórobottal készítettek belső felvételeket a fukusimai atomerőmű egyes blokkjáról. A rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt csak robottal készíthető képek megmutatják a teljesen leolvadt egyes reaktor primér berendezéseit. Nem engedik a japán atomerőmű reaktorainak újraindítását.

A videókat és fotókat egy 60 centis, kígyó formájú robot csinálta, ami múlt péntek óta van a 2011. március 11-i cunami által tönkretett Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorcsarnokánál, és tegnap szakadt meg vele a kapcsolat. Ezek a felvételek mondjuk nem is az újságolvasóknak készültek, hanem a szakértőknek, akik értékes információkhoz jutottak hozzá. A kígyórobot meg tudta például mérni a reaktorteremben uralkodó, óránként 6 és 25 sievert közötti sugárzást, amely a Tepco által meghatározott kulcsfontosságú pontokon állítólag nem haladja meg az óránként 10 sievertet.  Az említett értékek már rövid idejű kitettség után is heteken belül végeznének egy emberrel a Nukleáris Világszövetség adatai szerint, de a Hitachi cég kígyórobotjának kamerája a Tepco szerint mintegy 16 órán át ellenállt a rendkívüli terhelésnek.

Az elpusztult Fukusimai erőművet üzemeltető cég szakemberei ebből azt a következtetést vonták le, valahogy a legsúlyosabban károsodott első három reaktorblokk berendezéseihez is hozzá fognak férni, még ha egyelőre nem is tudják, hogyan emeljék ki a katasztrófa miatt bennük leolvadt nukleáris fűtőanyagot.  A szakértők idén márciusban – négy évvel a katasztrófa után – a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék vizsgálatával "röntgenezték meg" az egyes számú reaktort, akkor bizonyosodtak meg arról, ohgy a reaktor valóban leolvadt.
 

Nem engedik a japán atomerőmű reaktorainak újraindítását

Egy japán bíróság megtiltotta ma a takahamai atomerőmű két reaktorának újraindítását, azzal az indokkal, hogy nem felelnek meg a négy évvel ezelőtti földrengés és szökőár után bevezetett biztonsági előírásoknak. A takahamai atomerőmű a Japán-tenger partján, Fukui prefektúrában van, olyan térségben, amely erős szökőár esetén a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik. Az erőmű Oszakát és környékét látja el elektromos energiával. Négy reaktora van, s ezek közül a hármas és a négyes újraindítását tiltotta meg a fukui kerületi bíróság. Az erőművet üzemeltető vállalat várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen.
 

A 2011. március 11-én történt földrengés és a földmozgás következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort. A kormány ezután új, szigorúbb biztonsági előírásokat dolgozott ki az atomerőművek számára, mindenfajta üzemi balesetek, természeti csapások vagy terrortámadások kivédésére.  A szükséges munkálatok elvégzése után a japán energiaipari cégek 21 reaktor újraindítását kérelmezték, de a biztonsági ellenőrzések nagyon lassan haladnak. A takahamai erőmű már megkapta a működési engedélyt a helyi hatóságoktól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás