A rovat kizárólagos támogatója

Egyetlen év alatt több mint tízszeresére nőtt az az összeg, amit Oroszország nukleáris befektetésekre költ, fedezte fel a Vocativ. A legnagyobb tendert a Paks 2-ben érintett Roszatom írta ki.

Az amerikai lap az állami tenderek adatait elemezve jutott arra, hogy az idei nukleáris költés eléri az 5 milliárd dollárt, ami feltűnő annak ismeretében, hogy tavaly még csak 500-520 millió dollárnyi pénz fordítottak ilyen célokra, míg 2013-ban legfeljebb 400-425 millió dollár volt az atomköltés. A növekedés még érdekesebb, hogy a kiugró adatok csupán 5 hónap alatt gyűltek össze.

A Vocativ állami, vagy legalább 50 százalékban állami tulajdonú cégek tendereit átvizsgálva jutott a fentiekre. A legnagyobb tendert a legfőbb orosz nukleáris vállalat, a Roszatom írta ki, amely egyébként Paks 2 építéséért is felelős. Az idei költés legnagyobb részéért ők felelősek: 4,4 milliárd dollárért írtak ki tendereket.

Az amerikai lap megemlíti, hogy az elemzők szerint a nukleáris költés drasztikus növekedése Oroszország világpolitikai taktikájával van összefüggésben. A Krím elfoglalása, és az ukrán konfliktus szítása miatt elszigetelődött ország ugyanis atomenergiai együttműködések megkötésével igyekszik magához kötni a szövetségeseit- írta az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás