Hirdetés

Húszezres tüntetés a G7 kapcsán és a TTIP ellen Münchenben. A mozgalmárok szerint a világ vezetői ismételten elmulasztottak tenni a nyomasztó globális problémák megoldásáért. A nemzetközi média igyekszik hallgatni, a magyar média hallgat, mint a sír.

Ezt a hírt azért tartom fontosnak lefordítani, mert amíg a 160 fős neonáci Arany Hajnal tüntetés európai nyilvánosságot kap, a 10000 fős internetadó tüntetés bejárja a teljes világsajtót, a TTIP mellett a kapitalizmus blogon és barátain exkluzív reklámot láthatunk, addig erről a majd’ húszezer fős TTIP tüntetésről a mainstream sajtó 95 százaléka elfeledkezik beszámolni a szabad Európa és az Egyesült Államok tagállamaiban. A kisebb híroldalak adnak csak hírt, Magyarországon egyáltalán nem hallhatunk erről. Az elv végül is egyszerű, ha Te válogatod meg, mi kerül a disznók elé, akkor azt fogják enni és kész.

G7 tüntetők vonultak az utcákra Münchenben 

Tüntetők ezrei foglalták el Bajorország utcáit a most hétvégén kezdődő G7 találkozót megelőzően. A mozgalmárok szerint a világ vezetői ismételten elmulasztottak tenni a nyomasztó globális problémák megoldásáért.  A világ hét legiparosodottabb országának – Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, és az Egyesült Államok – vezetői több száz fős személyzettel fognak a bajor Elmauba szervezett találkozóra utazni, azonban számukat sokszorosan túlszárnyalja az utcára vonuló tüntetők tömege a G7 találkozó előtt és alatt, mely egyébként vasárnap kezdődik.

A fő, a meetinget megelőző tüntetést tegnap – csütörtökön – a bajor fővárosban, Münchenben tartották, 100 kilométerre a G7 helyszínétől. Környezetvédők, globalizáció ellenesek, és a többi tüntető számos kérdésben fogalmazta meg követeléseit, kezdve a nemzetközi szabad kereskedelmi egyezményekkel (TTIP), a szegénység csökkentésén, és az éghajlat-változás elleni küzdelmen keresztül a jobb életben reménykedő, rozoga csónakokon, a tengeren érkező vándorlók megmentéséig. 

"A világ leggazdagabb és legerősebb országainak képviselői igényt tartanak a jogra, hogy döntsenek a világ sorsáról, anélkül, hogy erre bárki törvényesítette volna őket," írja a Stop G7 Elmau 2015 csoport az oldalán.  "A G7 politika egyenlő a neoliberális gazdaságpolitikával, (megszorítások Európa-szerte – a fordító megjegyzése) a háborúval és fegyverkezéssel, a kizsákmányolással, szegénységgel és éhezéssel, környezeti rombolással (Palagáz például), és a menekültek kizárásával. (Európa-szerte tapasztalható mainstream politikai erők által napirenden tartott menekült kérdés és folyamatosan gerjesztett xenofóbia – a fordító megjegyzése)"

A müncheni rendőrség elmondása szerint 15 ezer tiltakozóra számítottak, míg a tüntetés szervezői a számukat 10 és 30 ezer közé tették, a Bajor közszolgálati műsorszolgáltatóra hivatkozva.  Megközelítőleg mintegy 15 ezer rendőr fog szolgálatot teljesíteni Bajorországban a találkozó idején. A rendőrség szóvivője, Wolfgang Wenger felszólította a tüntetőket a felelős viselkedésre: "Mi nem állunk senkinek a pártján, hanem megvédjük az alapjogokat," – mondta. "Megsebesíteni a rendőröket kövekkel, a megrugdosásukkal, vagy az ütlegelésükkel, teljességgel elfogadhatatlan." Németország átmeneti határellenőrzéseket is foganatosít június közepe folyamán a Schengeni vízummentes övezet-béli szomszédaival.

A TTIP a harag fő tárgya

A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), egy, az USA és az EU között tárgyalt kereskedelmi megállapodás van a tiltakozás középpontjában. A Német Kancellár, Angela Merkel is támogatja a megállapodást (amiről egyébként nem lehet tudni túl sokat, ugyan is a tárgyalások titkosak, a közvéleményt pedig igyekeznek nem tájékoztatni a körülötte zajló fejleményekről, ahogy ezt ennek a hírnek az elhallgatása is bizonyítja), azonban egy felmérés szerint a németek 43 százaléka azt mondja, hogy az egyezmény rossz volna az országuknak. Rengeteg tüntetést tartottak már a kereskedelmi paktum ellen Európa-szerte.

A legutóbbi, még Oroszországot is magába foglaló Németországi G8 találkozót övező tüntetések alkalmával a tüntetők Rostockban és Hamburgban összecsaptak a rendőrökkel, több tucat sérült tüntetőt és rendőrt hagyva maguk után, és több mint 120 őrizetbe vételt eredményezve.

A wikileaks 100000 dollárt ajánlott fel annak, aki kiszivárogtatja Amerika legtitkosabb kereskedelmi egyezményének, a TPP-nek a részleteit. (Ez a TTIP keleti ikertestvére)

És persze nem tudom, hogy várnak el bizalmat azok, akik már eljátszották azt párszor 1993 óta.  Pl. Bernie Sanders szenátusi beszéde a TTIP és a TPP ellen.

Amikor a barátnőd azt mondja, hogy elmegy három férfivel nyaralni, és megtiltja, hogy még véletlenül is belenézz a levelezésükbe, elbújik előled, mikor telefonál velük, akkor mit teszel? Azok után, hogy párszor már meg is csalt velük? Én szakítanék. Persze ez nem ilyen egyszerű… – írta a macskapasztor.blog.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás