A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A szlovákiai Gútán működik a megújuló energiákat hasznosító kutató és referencia üzem, melyben most a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokból energiát előállító, és így a hulladékot is csökkentő fejlesztés valósult meg. Az algareaktor után jött a pirolízer.

A gazdaság teljesítőképessége és a társadalom jóléte a biztonságosan hozzáférhető és megfizethető energiától függ. Napjaink egyik legnagyobb kihívása tehát az energiával kapcsolatos kérdések hosszútávon működtethető megoldása, vagyis fenntartható energetikai rendszerek kialakítása. Ez alapvetően egyfelől fogyasztási oldalon a tudatos energiatakarékosságot, ugyanakkor a kínálati oldalon az ellátásbiztonság szavatolását is jelenti.

Egy 2012 – ben a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Program 2007 – 2013 keretén belül megnyert EU-s pályázat „Kistelepülések mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékok keverékéből, pirolízis útján történő energia nyerése” címmel, amelyben a partnerek szellemi és technikai kapacitásaikat felhasználva közösen fejlesztettek ki olyan hőbontáson alapuló reaktort, valamint az azt kiszolgáló berendezéseket, amely együtt képes a mezőgazdasági-, az erdészeti-, valamint a szerves települési hulladékot feldolgozni.
A Projekt meglévő fejlesztési munkakapcsolat eredménye, melynek alapját az építés alatt álló, szlovákiai Gútán működő különféle megújuló energiát hasznosító referencia üzem továbbfejlesztése adta. A környék adottságaiból adódóan, a helyben termelődő hulladékok energetikai hasznosítással egybekötött átalakítása egybevág azzal a törekvéssel, hogy a hulladékkezelést, hasznosítást és az energia ellátást kistérségi szinten lehessen megoldani.

biomassza - faaprítékA projekt általános, és átfogó célja a kistérségi/regionális hulladék elhelyezés megoldása valamint a napjainkban sok problémát fölvető energiafüggés helyi szinten történő megoldásának összekapcsolása. Az együttműködő szlovák és magyar partnerek folyamatos együttműködése és a végtermék közös használata révén erősödik a határ menti területek kutatásban és fejlesztésben megvalósuló integrációja.

A határ mindkét oldalán 2 – 2 projekt partner vállalta fel a pályázat 11 aktivitásának elvégzését, amely főként a projekt menedzselésére, a témakör, valamint az EU program terjesztésére és népszerűsítésére, de legfőképp a kutatás fejlesztési feladatokra, majd ezen kifejlesztett gépezetek tesztelésére és egyes paramétereinek mérésére összpontosulnak.  

A projekt megvalósítása során így sikerült kifejleszteni egy 300 kW teljesítményű pirolízert valamint az ezt kiszolgáló aprító adagoló daraboló berendezést, amely berendezések együttműködtetésének kritikus pontja elsősorban a reaktor működés folyamatosságának biztosítása, tehát az összekapcsolódó részeken történő anyagáramlást optimalizálni kellett.

De mi is az a pirolízis? 

A pirolízis egy olyan folyamat, amely hő hatására levegő (oxigén) távollétében játszódik le a szerves molekulákban, miközben a bennük jelen lévő kötések felbomlanak, és kisebb molekulák keletkeznek. A pirolízis a legegyszerűbb és valószínűleg a legősibb módja a biomassza jobb minőségű tüzelőanyaggá – faszénné – való átalakításának. A pirolízis során a biomassza (amely többnyire felaprózva van a reaktorba adagolva) oxigénmentes közegben általában 300-500 oC körüli hevítésnek van kitéve addig, amíg az összes illékony anyag el nem távozik belőle. Fennmarad a faszén, amely csaknem kétszer akkora energiasűrűségű tüzelőanyag, mint a kiinduló nyersanyag és ráadásul jobban ég (magasabb hőfokon ég). Faszenet a világban sok helyen ma is fa pirolízisével állítanak elő.
Biomassza tüzelőanyagok termokémiai hasznosíthatóságának vizsgálata (pdf.795 KB)

A pályázat fő partnere a Green Energy Storage Consulting, n.o., amely 2011-ben alakult, fő célja a tudományos-műszaki és információs szolgáltatások, valamint kutatás-fejlesztéssel, megújuló energiákkal kapcsolatos szolgáltatások nyújtása.
A projekt határon túli partnere az Enviro – Pyro Hungary Np. Kft, amely 2011. szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy a mezőgazdaságból származó biomassza energetikai hasznosítására szolgáló berendezések fejlesztésében közreműködjön.

Szlovák projekt partner, aki a kiszolgáló berendezés méréseiért felelős a NPPC TSUP Rovinka, az intézet főként agrotechnikai berendezések anyagvizsgálatával foglalkozik, valamint magyar projekt partner a NAIK MGI, aki a pirolízer méréseiért felelős partner, egészen a 70’-es évek közepétől foglalkozik, elsősorban a mezőgazdasági eredetű, energiahordozók és energetikai rendszerek vizsgálatával, fejlesztésével.

A projektről és tevékenységeinkről bővebb információt találhatnak a www.envirovid.eu oldalon.

Kapcsolódó anyagok:

Egyedülálló zöld technológia a szlovákiai Gútán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás