Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Rávernék a balhét az állami földpályázatokat ügyében, inkább lemond a nemzeti park igazgatója. Vezetői megbízatásának visszavonását kérte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Szilágyi Gábor munkáltatójától, Fazekas Sándor földművelési minisztertől 2015. augusztus 31-i hatállyal – közölte a Népszava kérdésére a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Szilágyi Gábor – akinek a tevékenységével a minisztérium elégedett volt – munkaviszonya továbbra is fennmarad a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál. A szakember csak az igazgatói teendőktől válik meg saját döntése alapján, munkatársként továbbra is szolgálja a térség természetvédelmi ügyét – állt az írásbeli válaszban. 

A Népszava helyi forrásai ezt kissé másként látják. Szerintük az igazgatóval viteti el a kormányzat a "balhét" az állami földbérlet pályázatokat övező botrányok miatt. Emlékezetes, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint majd’ két tucat pályázat eleve szabálytalan volt, de akadt olyan nyertes is, aki a kiírás alapján nem is pályázhatott volna. (A lap forrásai szerint ez a sors vár Fazekas Sándor agrárminiszterre is, ha az előre megjósolhatóan óriási felháborodást kiváltó állami földeladási ügyek lezárulnak.)

A lapnak nyilatkozó gazdák sejtéseit igazolja, hogy meglehetős csendben, de május 21-én új pályázatokat írt ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNP), mert többen is visszaadták az elnyert legelőket az országos tiltakozások és a hivatalos vizsgálatok miatt.

Mavranyi Zsigmond, berettyóújfalui gazda a Népszavának elmondta, miután két évig harcoltak a szerintük igazságtalan pályázati döntések ellen, az új tenderen már két társával együtt, egy polgárjogi társaság tagjaiként nyertek 92 hektár. Tegnap írta alá a szerződést a nemzeti park igazgatójával. A területet korábban a fideszes berettyóújfalui polgármester titkárnőjének Angliában tanuló lánya nyerte el, de visszaadta – tette hozzá a juhász. A juhász 300 birkája és 40 kecskéje így is szűkösen lesz, mert egyelőre nem tudja honnan lesz télire takarmány.

A gazda elmondta, idegileg mindannyiukat, még a nyerteseket is megviselte ez a két év és beszámolt arról is, hogy az elkeseredett gazdák és az új bérlők között tettlegességig fajuló viták is előfordulnak a legeltetés miatt. Egy felbérelt fiatalember egy ízben nekitámadt a legeltetés okán, de fordítva sült el a dolog – jegyezte meg. 

A VM azt is megerősítette, minden olyan esetben, amikor egy haszonbérleti szerződést felmondanak, új pályázatot ír ki az igazgatóság. Ugyanez érvényes a Kehi vizsgálat eredményeként megszüntetett hortobágyi haszonbérleti szerződésekre is, de ezeknél a korábbi bérlők által a felmondások miatt indított peres eljárások késleltethetik az új pályázati kiírásokat.

 

Fideszes rablógazdaság a nemzeti parkokban is!

 

2015. április 13. 

Fideszes rablógazdaság a nemzeti parkokban is!

 

Nem először érezzük az Orbán kormány egyes gaztettei kapcsán, hogy nem, hát ennél már nincs lejjebb, ennél nagyobb disznóságot képtelenség egyáltalán kitalálni. A Quaestor-botrány árnyékában mégis itt egy újabb intézkedés, egy, a földvagyonról szóló törvényjavaslat mögé bújtatott merénylet, ami katasztrofális és visszavonhatatlan károkat tud okozni minden egyes magyar embernek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás