A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace illegális halászok nyomára bukkant Pápua Új-Guinea partjaihoz közel, ahol egy tajvani horogsoros halászhajó fedélzetén 75 kilogramm illegálisan fogott cápauszonyt találtak, és a tonhalfogási napló is szabálytalanságokra utalt. A környezetvédő csoport szerint mindez csupán a jéghegy csúcsa a kalózhalászat terén, mely megtizedelte tonhalállományokat a térségben.

A héten a Rainbow Warrior III aktivistái a Shuen De Ching nevű horogsoros halászhajó fedélzetére jutottak, és állításuk szerint a hajó nem rendelkezett engedéllyel a csendes-óceáni térségben. Greenpeace hozzátette, hogy a tajvani halászati ügynökség visszamenőleg elintézte a hajó papírjait a Nyugat- és Közép Csendes-óceáni Halászati Bizottságnál (Western and Central Pacific Fisheries Commission) miután az aktivisták panaszt tettek mindkét testületnél.
A Shuen De Ching június 27-én hagyta el a tajvani kikötőt és két hónapon keresztül halászott körülbelül 1300 tengeri mérföldre Észak-Ausztráliától. Lagi Toribau, a Greenpeace kampányosa a Rainbow Warrior III fedélzetéről mesélte a Guardian ausztráliai irodájának, hogy most már a hatóságok dolga az, hogy kiderítsék mindez egy adminisztrációs „malőr” volt, vagy valójában el akarják tussolni a hajó ügyeit.

„Mielőtt a hajó fedélzetére mentünk volna, az illetékes hatóságok megerősítették, hogy a hajó nem rendelkezik halászati engedéllyel ebben a térségben. – tette hozzá a Greenpeace kampányosa. Toribau közölte, hogy ez egy kísérleti ügy a helyi vezetők számára, ugyanis az illegális tajvani halászhajó nemzetközi vizeken lett rajtakapva, a halban gazdag Pápua Új-Guinea, Nauru és Mikronézia vizeinek határán. 
Mindez, amit tettünk rávilágít a rendszer kiskapuira. Ez a hajó két hónapig a vizeken volt. Ha nem találjuk meg, akkor még évekig ott halászott volna bárki tudomása nélkül, azt sem tudva, mennyi halat fogott ki a csendes-óceán vizeiből. Mindez milliárdos nagyságrendű üzlet.”

Az aktivisták azt is állítják, hogy szabálytalanságokat észleltek a hajónaplóban a tonhalfogások kapcsán. Csupán három tonna tonhal volt regisztrálva a két hónap alatt, mondja Toribau, mindez úgy lehetséges, hogy egy óriási „anyahajóra” átpakolják a fogást, mely bevált gyakorlat a horogsoros halászok köreiben.
„Csupán három cápa fogása volt lejegyezve, miközben zsákokban 75 kilogramm cápauszonyt találtunk, mely legalább 42 cápa kifogására utal. Mindez teljes megszegése mind a tajvani, mind pedig a csendes-óceáni halászati törvényeknek, mely szerint a cápauszonyok aránya nem haladhatja meg az 5%-ot a kifogott cápák súlyához képest.”

Az ügyet eljuttatták a Csendes-óceáni Szigetvilág fórumának vezetőihez, mely egy tízéves fenntartható halászati tervet dolgozott ki a régió számára, mely terület felelős a világ tonhalfogásának mintegy 70 százalékáért. Ez az ügy rávilágít a terv betartatásának hiányosságaira. 
„Egy darab tajvani járőrhajó tevékenykedik a térségben, és pontosan ez az a fajta illegális tevékenység, mely ellen küzdeniük kéne. Mindegyik csendes-óceáni szigetországnak pusztán egyetlen egy járőrhajója köröz a nemzetközi vizeken, melynek a területe meghaladja a Mars felszínének területét.” –folytatja.

Súlyos túlhalászat lett az eredménye a szabadon garázdálkodó horogsoros halászhajók tevékenységének, melyek akár 170 kilométer hosszú zsinórt is képesek a tengerre bocsátani felszerelve több ezer felcsalizott horoggal, hogy végül megtizedeljék a tonhalállományokat és más fajokat is zsákmányul ejtsenek, mint például cápákat, teknősöket és vízimadarakat.

Greenpeace aktivisták több napon át monitoron követték a Shuen De Ching tevékenységét, majd később helikopterről észlelték. Ezután a kapitány engedélyével a fedélzetre léptek. A legénység 13 indonéz és két tajvani halászból állt.  „Meglepetésünkre eléggé barátságosan fogadtak. Boldognak tűntek, hogy valakikkel találkozhattak a semmi közepén.” – meséli Toribau.

Horogsoros halászat Greenpeace

A térség tonhalpopulációja drasztikus helyzetben van. Becslések szerint a csendes-óceáni kékúszójú tonhal állománya már csak a 4%-a(!) az eredeti állapotához képest, a Természetvédelmi Világunió már kritikusan veszélyeztetettnek nyilvánította.

A halászatukban érdekelt országok a mai napig képtelenek bármilyen lépést tenni a védelmük érdekében, az egyetlen korlátozás, amit sikerült elérniük, hogy 30 kilogrammnál kisebb példányok kifogását a felére csökkentették a 2002-2004-es fogásokhoz képest, habár a környezetvédő szervezetek szerint teljes tilalomra lenne szükség, hogy az állomány helyre tudjon állni.
Kínában drasztikusan megnőtt az igény a sushira, az elmúlt két évben mintegy 50 millióval nőtt a sushifogyasztók száma, így nehezen várható, hogy a tonhalfogás csökkenni fog a térségben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás