A rovat kizárólagos támogatója

A Duna Charta megütközéssel értesült arról, hogy magyar kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokat folytatnak Szlovákiával, hogy a szigetközi Öreg-Dunára duzzasztókat építsenek. Vízre van szükségünk, nem gátakra! Ezzel párhuzamosan több környezetvédő ma nyílt levélben fordult Áder Jánoshoz.

A Duna Charta álláspontja a titkos magyar-szlovák vízmegosztási tárgyalással kapcsolatban.

A Duna Charta megütközéssel értesült arról, hogy magyar kormányzati tisztségviselők titkos tárgyalásokat folytatnak Szlovákiával, hogy a szigetközi Öreg-Dunára duzzasztókat építsenek. Vízre van szükségünk, nem gátakra! 

Szigetköz mellékágainak vízpótlását az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) idén júniusban egy 6 milliárdos beruházással befejezettnek tekintette. A mellékágrendszer vízellátottsága hosszú távon megoldott, az ökológiai állapot stabilizálódott. Nincs sürgető indok olyan műszaki beavatkozásra a szigetközi Öreg-Dunán, amely gátak építését igényelné, vagy a nekünk járó 50%-nyi vízről való lemondást indokolná! Szigetközben nincsenek kiszáradt mellékágak! Aki azt állítja, hogy a mellékágak, Szigetköz vízellátása miatt kell duzzasztani, az vagy nem mond igazat, vagy fogalma sincs a helyi viszonyokról.

Elfogadhatatlan, hogy ambiciózus vízügyes technokraták, kihasználva egyes kormányzati tisztségviselők tájékozatlanságát, mindazokat az elavult vízügyi beruházásokat megvalósítsák, amelyeket sem Grósz Károly és környezetvédelmi minisztere, Maróthy László, sem Horn Gyula és kormánybiztosa, Nemcsók János nem tudott véghezvinni. Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a „vízlépcsőt és demokráciát” szlogenje épp a FIDESZ kormánya alatt bújjon ki a palackból.  Az OVF egyértelművé tette a Kvassy Jenő Terv társadalmi vitára bocsátott tervezetében, hogy a Dunára duzzasztókat akar építeni. Látni kell, hogy a mostani titkos tárgyalásokban előkészített szigetközi duzzasztók terve koncepcionális része a teljes hazai Duna-szakasz bevízlépcsőzésének!

A titkos tárgyalásokban körvonalazott szigetközi duzzasztóknak a tervezete már jogi szempontból is kényszerpályára állítja a kormányzatot, az – amikor a víz szerepe a világban egyre jobban felértékelődik, és stratégiai jelentőségűvé válik ¬– egyenértékű azzal, hogy Magyarország önként lemond az őt megillető vízvagyonról. Magyarországnak nem érdeke a szigetközi duzzasztók megépítése, mert ebben a leosztásban hazánknak csak ökológiai kár, természetpusztítás, vízvagyon vesztés, a térség alatt elhelyezkedő ivóvízbázis elszennyezése, valamint néhány, a tájképet elcsúfító, teljesen felesleges duzzasztó jut.

A FIDESZ megszületésétől kezdve konzekvensen elutasította a Duna bárminemű duzzasztását. Az elmúlt évtizedek hasonló próbálkozásait (1998: Nemcsók-terv, 2010: szigetközi duzzasztási tervek átadása Szlovákiának, 2012: vízlépcső tervek az Új Széchenyi-tervben) a FIDESZ kormányzat igen határozottan leállította. Most is ezt javasoljuk, ezt kérjük a kormányzattól: Ne engedjék, hogy a vízügyi lobbi átírja a FIDESZ elmúlt több mint 2 évtizedes Duna politikáját! 

2015. szeptember 27. 
Duna Charta elnöksége

A MINAP TÖBB KÖRNYEZETVÉDŐ – A DUNA CHARTÁTÓL FÜGGETLENÜL – NYÍLT LEVÉLBEN FORDULT A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKHÖZ

Áder János
Magyarország Elnöke

Köztársasági Elnöki Hivatal
Budapest
Szent György tér 1-2.
Tárgy: Környezetvédő szervezetek kérése

Tisztelt Elnök Úr!

Magyarország környezeti problémái közül kiemelkedik a Duna 1992. évi jogellenes elterelése. A rendezés hosszú évek óta várat magára. Sőt, a hírek szerint, most a magyar tárgyalófél olyan terveket fontolgat, amely akadály lehet a méltányos magyar-szlovák megegyezés útjában. Újabb dunai gátakat terveznek, és a természetes vízmennyiség megalázóan kis töredékét biztosító vízmegosztásba akarnak beletörődni.
A szigetközi-csallóközi térség természeti kárainak mérséklése nem lehetséges a Dunába engedett víz mennyiségének növelése nélkül. Ezért az új államközi szerződéstől nem új gátakat, hanem a Duna vizének környezeti követelményeket kielégítő megosztását várjuk, ahogyan azt a hágai ítélet előírja. A megegyezés, a szerződés kötése az állam joga és feladata. A természetet féltő közember a Duna érdekében mást nem tehet, mint újra és újra emlékeztet a probléma megoldatlanságára, és kéri, hogy a jövő nemzedék előtt is vállalható magyar-szlovák szerződésről tárgyaljanak.

Tisztelt Elnök Úr!
A fenntartható fejlődés és a vizek védelme iránti elkötelezettségében bízva, kérjük, felügyelje a hágai eljárást lezáró szerződés kötésének folyamatát. Akadályozza meg, hogy meggondolatlan szerződés szülessen, aminek a felbontásáért gyerekeinknek, unokáinknak ismét a hágai bíróság-hoz kell majd fordulnia.
Váljon mielőbb történelmi múlttá a bős-nagymarosi ügy, és a Duna hömpölyögjön ismét határfolyóhoz illő méltósággal a szigetközi szakaszon!

Budapest, 2015. szeptember 29.

Tisztelettel:
Ács Sándorné ügyvezető, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ
Dr. Bardóczyné Székely Emőke, Csörsz árok mente Egyesület
Bogár István elnök, Domberdő Természetvédelmi Egyesület
Bojtos Ferenc irodavezető, Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Ertsey Attila elnökségi tag, Élőlánc Magyarországért
Farkas István Tamás ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetség
Fenyvesi László, MME Fejér megyei csoport
Dr. Hajósy Adrienne programvezető, Nők a Balatonért Egyesület
Kajner Péter elnök, Szövetség az Élő Tiszáért
Dr. Kalas György Ökológiai Stúdió Alapítvány
Kiss József ügyvezető elnök, Holocén Természetvédelmi Egyesület
Lajtmann Csaba elnök, Éghajlatvédelmi Szövetség
Lajtmann József programvezető, Reflex Környezetvédő Egyesület
Dr. Lányi András, Duna Charta
Lukács András elnök, Levegő Munkacsoport
Dr. Malatinszky Ákos elnök, CEEweb a Biológiai Sokféleségért Egyesület
Nagy Péter programvezető, Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Dr. Pánovics Attila, Pécsi Zöld Kör
Obermayer András elnök, Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
Dr. Takács Géza elnök, Silvavitae Természetvédelmi Egyesület
Toldi Miklós elnök, Dráva Szövetség
Varga Gábor elnök, Gaja Természetvédelmi Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás