Hirdetés

Az Elektro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. évente 600 tonna izzó- és lámpahulladékot gyűjt be és hasznosít újra, kétszer annyit, mint a cég 2005-ös indulásakor. A magánszemélyek 14.000 hulladékleadó pontot használhatnak, a nagyobb áruházláncok, irodaházak fénycsöveinek cserélésekor pedig a hulladékot a villanyszerelők juttatják el a cég átvevő pontjaira. A 60%-os magyar arány nagyon jó, Németországban 40, Franciaországban 35, Olaszországban 25 százalékos a visszagyűjtési arány.

A napokban 10 éves Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Világítástechnikai ágazata egy évtized alatt több, mint 5000 tonna elhasznált lámpát gyűjtött vissza és hasznosított, amely több mint 37 millió db lámpának felel meg.

 Az energiatakarékos izzók és a fénycsövek kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, de a használat során teljesen ártalmatlanok. A higany biztonságos hulladékkezelése érdekében, hogy az ne kerülhessen a környezetbe, 2005. augusztusa óta a használt energiatakarékos izzókat és fénycsöveket le lehet adni az összes kereskedelmi egységben, ahol új fényforrást vásárolunk, vagy a hulladékudvarokban, hulladék begyűjtő telepeken. Ugyancsak leadhatjuk ezen elhasznált  termékeket a lakossági e-hulladék vagy veszélyes hulladék gyűjtő akciók alkalmával is – nyilatkozta Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. Világítástechnikai Divíziójának tizedik születésnapján tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Béla, az ágazat vezetője kifejtette, hogy a GE, Philips és Osram alapította Divízió az elmúlt 10 évben több mint 5000 tonna lámpát gyűjtött be és hasznosított, amely több, mint 38 millió db lámpának felel meg.  A divízió sikeresen valósította meg a világítástechnikai hulladékok begyűjtési és hasznosítási arányának növelését. 

A rendszer működési elve bizonyított: minden hulladékleadótól díjmentesen átveszik a fényforrásokat, lámpatesteket: az átvevőhelyek elhelyezkedéséről és a hulladékgyűjtők ürítéséről non-stop ügyfélszolgálat biztosít információt. Gyakorlatilag a fényforrásokat árusító, épületvillamossági kiskereskedelmi egységektől kezdve a barkácsáruházakon át egészen az élelmiszerboltokig ma már rengeteg helyen elhelyezésre kerültek olyan gyűjtőedények, ahol a vállalkozók vagy a lakossági érdeklődők leadhatják az elhasznált lámpákat. Szakmai vonatkozásban a nagyfelhasználók és a villamossági nagykereskedők élen járnak (90%-ban innen származnak a begyűjtött fényforrások), hiszen itt kerül sor a termékek nagy mennyiségű beszerzésére, tehát logikus, hogy az elhasznált termékeket összegyűjtve itt adják le.

 

A 2005-ben kitűzött célokat a világítástechnikai ágazat teljesíteni tudta. 

A legfontosabb, hogy az ország a vállalt lámpa és lámpatest hulladék hasznosítási kötelezettségeinek minden évben eleget tudott tenni. A lámpa és lámpatest hulladékok visszagyűjtése országos szinten került megszervezésre, mely napjainkra egy komplex logisztikai rendszerré fejlődött. Ennek részeként a kereskedelmi vállalatokat úgy sikerült integrálni az ágazati kollektív hulladék visszavételi és begyűjtési rendszerbe, hogy mára többségük az e-hulladékok visszavételére nem kötelezettségként, hanem sokkal inkább egy, az értékesítést segítő új eszközként tekint. Ennek is köszönhetően mára a lámpa hulladék begyűjtő pontjaink száma meghaladja 14 ezret. 2014-ben Magyarországon összesen több mint 600 tonna leselejtezett lámpa hulladék került szelektíven begyűjtésre és hasznosításra,  amely több, mint 4,4 millió darab leselejtezett fényforrásnak felel meg. Gyakorlatilag az ország összes kiskereskedelemmel foglalkozó üzlete, villamossági nagykereskedése, veszélyes hulladék- gyűjtő vállalkozása és szelektíven gyűjtő önkormányzata részt vesz a világítástechnikai hulladékok begyűjtésében.

Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán Fénycső újrahasznosító üzem Mezőkovácsházán
A képre kattintva galéria nyílik.


Mezőkovácsházán működik az az üzem, ahová nemcsak összegyűjtik, hanem szakszerűen szét is bontják a használt fényforrásokat, amelyek egy részét itt, másik részét pedig Romániában hasznosítják újra. A begyűjtött fényforrásokat szétbontása során az üveget törik és addig koptatják, amíg olyan tisztasági fokot nem ér el, hogy újra felhasználható lesz. A begyűjtött lámpák hasznosítási foka 83 %, tehát csak 17 % azon anyagok aránya melyek nem hasznosíthatók újra. Ezen nem hasznosítható részeket környezetkímélő módon lerakják.

10 éve folyamatosan nő az elhasznált lámpák visszagyűjtése

Az újrahasznosított fényforrások mennyiségének emelkedése elsősorban a kialakított begyűjtő pontok számának növekedésére vezethető vissza: évente kb. 500 új begyűjtőpontot vonunk be a lámpahulladék begyűjtésébe. Ezekbe beletartoznak a kereskedelmi üzletekben, a hulladékudvarokban, ipari létesítményekben kialakított speciális begyűjtő pontok illetve az ott elhelyezett eszközök is.

Ezzel párhuzamosan az tapasztalható, hogy az egy gyűjtőponton felvehető lámpa hulladék mennyiség 2011-től már növekszik, illetve az 1 kg fényforrás-hulladék begyűjtésére átlagosan számolt kilométer-mennyiség csökken. Így az országos lefedettség javulása mellett nem emelkednek a logisztikai költségek.

Az eredményekben megmutatkozó előrelépést aktív marketing tevékenység alapozta meg az elmúlt 10 év során. Ez két irányban gyakorolt hatást. Egyfelől meg kellett szólítani a lakossági felhasználókat, ennek eszköze a boltokban és üzletekben kihelyezett több mint 20 ezer gyűjtőedény és a kihelyezett „Ne dobja ki!” tábla amely az elhasznált lámpák gyűjtőpontokra történő visszahozatalára hívja fel a figyelmet.  Másfelől a veszélyes hulladék gyűjtésével üzleti alapon foglalkozó vállalkozókkal közös fellépés keretében több kampányt indítottunk a hulladék termelői felé, elsősorban az ipari létesítmények irányában. Döntőnek bizonyult a villanyszerelők megszólítása is : a hirdetések és a különböző tájékoztatók révén a villanyszerelő szakmát sikerült elérnünk.

2015-ben az előző évhez hasonló módon 550-600 tonna lámpa hulladék begyűjtését tervezzük. Az elkövetkező évek operatív céljai közül kiemelkedik a gyűjtőpontok számának emelése: még több vállalkozást, üzemet, raktárt, ipari létesítményt kívánunk bevonni a tervszerű hulladék-elszállításba.

Kapcsolódó anyagok:

Beindult a fénycsőfaló

A LED lámpák térnyerése a világítástechnikában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás