Hirdetés

Legalább kétszeres áramár-növekedés és 60 éven át elképzelhetetlenül magas kihasználtság kell ahhoz, hogy a paksi bővítés valaha is megtérüljön – ez derül ki a kormány által megrendelt „független” tanulmányból. A Párbeszéd Magyarországért szerint az immár a kormányoldalon sem vitatott tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a bővítési beruházást nem szabad megvalósítani.

Ha minden a kormány elképzelései szerint alakulna a következő hat évtizedben, talán nullszaldós lehetne az évszázad üzletének kikiáltott paksi bővítési beruházás – állítja az a tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg a magyar-orosz bővítési megállapodás összehozásában is szerepet vállaló lobbicégtől.

Ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas bukás, mindössze a következő feltételeknek kell teljesülniük:

  durva áramár-növekedés,
  hatvan éven át 96 százalékos kihasználtság egy ismeretlen, sehol a világon nem működő új reaktortípus két blokkjánál,

  az előzetes idő- és költségtervek pontos betartása (ami még egyetlen európai atomerőmű-építésnél sem sikerült),

  és a csatlakozó beruházások nulla forintért történő megvalósítása.

A PM szerint nonszensz, hogy az Orbán-kormány egy 2015. szeptemberi, méltatlanul alacsony színvonalú tanulmánnyal próbálja alátámasztani a 2014-ben aláírt bővítési szerződéseket. Az megnyugtató, hogy immár a kormányzati tanácsadók is látják: a beruházás csak a jelenlegi áramár megduplázódása esetén térülhet meg.
Érthetetlen ugyanakkor, miért ragaszkodnak a valóban független elemzők prognózisaiban nem szereplő drágulási forgatókönyvhöz, illetve az áremelkedés nélkül pénzügyi csőddel fenyegető bővítéshez.

A PM meggyőződése, hogy a tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a szabálytalanul elindított, szükségtelen, drága, és a magyar energiafüggetlenség szempontjából kifejezetten káros bővítési konstrukciót minél előbb le kell állítani- írta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.
 


A Jávor Benedek által hivatkozott „független” tanulmányról a magyaridok.hu írt: Rothschild-ház: Megtérül a paksi beruházás:

A Paks II beruházásról közzé­tett független, nemzetközi tanulmányból világosan kitűnik, hogy az erőmű várható bevételei magasabbak lesznek, mint költségei, és bármilyen állami támogatás nélkül biztosítható a működése – kommentálta a Magyar Időknek a Rothschild bankház elemzését Aszódi Attila. A tanulmányt készítő szakemberek szerint a beruházás megáll a lábán szabadpiaci körülmények között is, sőt versenyképes és megtérülő – magyarázta. Hozzátette: ezzel az elemzéssel a magyar álláspontot, illetve annak az egyéb jelentésekkel való összehasonlítását tárták a nyilvánosság elé.
 


A Fidesz a Rothschildokkal adná el az atombővítést

A Fidesz-kormány szerint, ha valaki, hát a Rothschild bankház igazán tudja, a jövőben milyen irányt vesznek a tőzsdei áramárak. Mi több, ezt most közzé is teszik: kilőnek. És pont ezért éri meg majd a paksi bővítés. A magyar kabinet bejelentése a nemzetközi áramtőzsdéket "furamód" nem rengette meg.

Kapcsolódó anyagok:

Egyre olcsóbb az európai áram

Már az oroszok is a napenergiába fektetnek

Baleset a Leningrád atomerőműben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás