Hirdetés

180 millió forintból építettek békamentő alagutakat a 2-es főútvonal Parassapusztához közeli területén. A 15 terelőrendszer kétéltűek tízezreinek életét menti meg és a közlekedést is biztonságosabbá teszi, mert a vonulás közben elgázolt állatok korábban csúszásveszélyes helyzeteket teremtettek.

Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta, a szaktárca a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen végzett beruházásában olyan korszerű rendszert telepíttetett a nagy kamionforgalmú főútra, amely egyrészt elbírja a járművek terhelését, másrészt biztosítja azt is, hogy az országút alatt futó alagutak fényt kapjanak és nedvesek maradjanak. A telelőhelyükre igyekvő, vagy onnan a tavasszal a vizes élőhelyekre visszainduló kétéltűek csak így tudják használni ezeket.

A kétéltűek és hüllők vonulása idején az országúton közlekedőkre is veszélyes volt eddig ez az útszakasz, a vonulásuk közben elgázolt állatok csúszásveszélyt okoztak. Becsey Zsolt az MTI kérdésére elmondta, hogy az új autópálya-szakaszok mentén már a tervezéskor számolnak az állatok vonulásával, megfelelő védő- és terelőrendszereket építenek ki. Ugyanakkor a már meglévő alsóbbrendű úthálózaton a helyettes államtitkár szerint mind a menetbiztonság, mind a természetvédelmi értékek védelmében a jövőben több hasonló beruházásra van szükség.

Békamentők a Garancsi-tónál Békamentők a Garancsi-tónál
A képre kattintva galéria nyílik.

Kéri András, a Varangy Akciócsoport Egyesület vezetője hozzátette: önkéntesekkel éppen harminc éve végeznek varangymentő munkát Hont és Parassapuszta térségében. Kezdetben vödrökbe gyűjtve szállították őket az út egyik oldaláról a másikra, később terelőrendszert építettek, ám a sötét és száraz átkelőket nem használták a kétéltűek. Több tucat önkéntes végzett itt varangymentést, akiknek a munkájára a vonulási időszakban továbbra is számítanak, de már más helyszínen, egyebek közt a Garancsi-tónál, Tinnye és Pilisvörösvár között.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás