A rovat kizárólagos támogatója

Elmúlt az akut veszély azzal, hogy az utolsó hordókat is elvitték az Illatos úti telepről. Ez fontos fejlemény, a nagy feladat azonban még hátra van. A Greenpeace ezért azt kéri a kormánytól, hogy biztosítsa, hogy a súlyosan szennyezett terület megtisztítása mielőbb megkezdődjön.

Az Illatos út kapcsán a költségvetésre háruló hatalmas anyagi teher újra felhívja a figyelmet arra, hogy még mindig nincs Magyarországon olyan jogszabály, amely garantálná a „szennyező fizet” elvét.    

Posztapokaliptikus látvány fogadta a Greenpeace munkatársát, amikor 2015 áprilisában az Illatos úti telepen járt. Az ismeretlen veszélyes anyagokkal teli hordókat mára mind elszállították. További képek >>>

A Greenpeace tavaly áprilisban, az ügy kirobbanásakor hárompontos intézkedési tervet javasolt, ezekből kettő a közvetlen katasztrófaveszély elhárítása és a hordók elszállítása mára megvalósult. A Greenpeace reméli, hogy Tarnai Richárd kormánymegbízott tájékoztatásának megfelelően a hordók tartalmát a szakmai előírásoknak megfelelően semlegesítették, illetve tárolják. 

Tarnai Richárd tájékoztatása szerint a hordók elhordása nettó 1,6 milliárd forintba került, melyet a kormány fizetett ki, ám ezt át fogja hárítani a tulajdonosokra, azaz a felszámolóra. A teljes kármentesítés költségei szakértői becslések szerint azonban akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatják majd. Bár a kormány szándékai szerint ezt is a tulajdonosokkal fizettetné meg, az elmúlt évek tapasztalatai alapján jogosan aggódhatunk, hogy ezt a hatalmas költséget végül a költségvetésnek, azaz végsősoron az adófizetőknek kell majd állniuk.  

A Greenpeace éppen ezért évek óta kéri a kormányt, hogy alkosson végre olyan jogszabályt, amely valós pénzügyi garanciákat vár el a veszélyes anyagokkal dolgozó cégektől. Ám máig nem született ilyen törvény, így valószínű, hogy a jövőben is sok tízmilliárd forintnyi közpénz megy majd el olyan kármentesítésekre, amikor az állam áll helyt a valódi felelősök helyett. 
A Greenpeace tehát azt kéri a kormánytól, hogy:

1.    Tegyen meg mindent azért, hogy az egykori BVM területén mielőbb megvalósuljon a teljes, a talajt és talajvizet is érintő kármentesítés.  

2. Követeljen meg valós pénzügyi garanciát a veszélyes anyagokkal, technológiákkal dolgozó cégektől, és alkosson olyan jogszabályt, amely garantálja „a szennyező fizet”-elv gyakorlati érvényesítését.

 

Már csak a talaj és a víz mérgez az Illatos úton

Már csak a talaj és a víz mérgez az Illatos úton

Miután elszállították a mérgeket, és minden ki lett takarítva a Vegyiművek Illatos úti telepén, jelenleg már csak az utómunkálatok zajlanak az Együtt képviselője szerint.

Kapcsolódó anyagok:

Már csak a talaj és a víz mérgez az Illatos úton

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás